Časové mezery v životopise: jak je vysvětlit?

Datum publikování na HitPrace.cz: 15. 8. 2019

Důvodů pro kariérní pauzu může být mnoho. Chcete se věnovat rodině, studiu, cestování anebo si práci právě hledáte. Nebo třeba procházíte nechtěnou pracovní přestávkou z důvodu propouštění. Časové mezery v životopisech se zkrátka vyskytují. Možná jste se také ocitli v situaci, kdy jste byli požádáni o jejich vysvětlení a nebyli jste si jisti, do jakých podrobností je dobré zajít. Pokud budete vědět, jak je správně vysvětlit na pracovním pohovoru, získáte větší jistotu projevu i přirozené sebevědomí. Než se podíváme na sedm nejběžnějších mezer v životopisu a na to, jak je vysvětlit, Ladislav Kučera, ředitel personálně poradenské společnosti Hays připomíná několik zásad, které byste při jejich vysvětlování měli mít stále na paměti:

Pokud začnete kariérní pauzu vysvětlovat, buďte struční. Nezacházejte do přílišných a zbytečných detailů vašich kariérních mezer. Buďte však otevření a upřímní.

Nezapomeňte zdůraznit, co bylo náplní vaší práce na poslední pozici a proč si myslíte, že tato nová pracovní příležitost je pro vás ta pravá.

Pokud budete dotázáni, čemu jste se během pracovní pauzy věnovali, zaměřte se na produktivní a proaktivní činnosti, jako je například studium, dobrovolnické aktivity, jazykové či jiné kurzy. Zmiňte i dovednosti, které se vám takto podařilo získat.

Buďte pozitivní, projevujte adekvátní nadšení a za kariérní pauzu se neomlouvejte. 


Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.