Tipy, jak si zpříjemnit práci a předejít stresu

Datum publikování na HitPrace.cz: 13. 8. 2019

Chodíte z práce psychicky vyčerpaní, frustrovaní a bez nálady? Vaše zaměstnání vás nenaplňuje a chodíte do něj s nechutí? Jednou z možností, jak tuto situaci řešit je změna zaměstnání, ovšem není jediným. Někdy bývají tyto pracovní stavy přechodné (před koncem uzávěrky, v daňovém období atd.), někdy pozitiva převažují nad negativy (výhodné benefity, kterých se nechcete vzdát). Zkuste naše tipy, jak se s nechutí v práci vypořádat a třeba do ní začnete chodit opět s úsměvem.

Ve dvou se to lépe táhne

Ve dvou se to lépe táhne nejen ve vztahu, v přátelství, ale také v práci. Postěžujte si kolegovi nebo kolegyni. Je velká pravděpodobnost, že na tom bude stejně jako vy. Uvidíte, že se vám značně uleví a možná se tomu ještě společně zasmějete nebo najdete řešení, jak si pracovní dobu zpříjemnit. 

Nechte pracovní starosti v práci

Nenoste si práci domů a tím myslíme ani problémy s ní spojené. Neustálým stěžováním nic nevyřešíte, neodpočinete si a vaše únava se po čase projeví nejen v práci, ale také v osobním životě. Někdy je těžké myšlenky na práci vyhnat z hlavy. Zkuste si jít zaběhat nebo se jen projít. Endorfiny z pohybu se již o vaši náladu postarají a dodají vám energii na další pracovní dny. 

Připomínejte si pozitiva vaší práce 

Máte možnost pracovat z domova, volnou pracovní dobu, vysoké finanční ohodnocení. Skvělý kolektiv, dovolenou navíc nebo jiné nadstandardní benefity? Připomínejte si je. Uvědomte si negativa a pozitiva vaší práce. Že vám leze na nervy šéf, musíte do práce dojíždět nebo nemáte možnost teplých obědů jsou negativa, která se dají přežít.

Možnost jiné práce nezahazujte

Pokud pocítíte, že se vaše pracovní problémy stále více odrážejí ve vašem soukromém životě a vy máte stále častěji zachmuřenou náladu, poohlédněte se po práci, která vás bude více naplňovat. 

Nikdy nebyla vhodnější doba než je nyní. 


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Petra Hornová