Přerůstá nám systém certifikací ISO přes hlavu?

Datum publikování na HitPrace.cz: 11. 8. 2019

Normy ISO jako systémy managementu jakosti patří k nejznámějším standardům kvality v Evropě. „Systém ISO je systémem řízení firem k vytváření kvalitních produktů. Nejde o zvláštní dokumentační balík, který firma vytahuje ze skříně při auditu. Je to systém, s nímž zaměstnanci, a hlavně management mají pracovat. Proto systém řízení nastavujeme tak, aby nevznikaly žádné zbytečné aktivity a zbytečné dokumenty,“ vysvětluje význam zavádění systému ISO Ing. Jiří Střelec, zakladatel poradenského portálu Vlastní cesta pro časopis PODNIKATEL.

Jaká je dnes situace v oblasti certifikací, resp. nepřerostla nám certifikace ISO, mírně řečeno, přes hlavu?

V začátcích zavádění certifikací ISO, tj. asi před dvaceti lety, musela firma, která chtěla mít certifikát, nejprve projít tzv. předcertifikačním auditem. Tím si certifikační společnost ověřovala, zda je firma dostatečně připravená. A ne každá byla nakonec k  certifikačnímu procesu připuštěna. Vlastnictví certifikátu bylo proto prestiží pro kvalitní a velké firmy. A to i díky tomu, že zde v té době působily převážně jen velké a renomované zahraniční certifikační společnosti, jako např. TÜW, LRQA a další.

Posléze přišli „chytří“ lidé na to, že se z certifikací může stát dobrý byznys. Certifikační a poradenské společnosti se množily jako houby po dešti. Vzniklo něco, čemu v naší hantýrce říkáme „krabicové“ ISO za jednotnou cenu. Způsob „krabicového“ ISO představuje kopírování dokumentace z firmy do firmy, kdy se jen prostě vymění loga. Ale také nekvalitní poradce, a tedy i nevhodné či smyšlené audity. Mimochodem, v té době se stal certifikát ISO podmínkou výběrových řízení. Stačilo se potom domluvit s poradenskou firmou, ta s certifikační společností – a certifikát byl na světě. Docházelo pak k situacím, kdy se najatí obchodníci (většinou to nejsou poradci), aby získali zakázky a splnili limity „obratu“, začali podbízet cenou. Mám-li tedy odpovědět na otázku, zda nám certifikace ISO nepřerostla přes hlavu, tak odpověď je ano! Přerostla a hodně dávno. Vždyť dnes mají ISO i firmy s jedním člověkem, což je absurdní.


Zdroj: Vlastní cesta
Vlastní cesta byla založena jako poradenský portál určený všem poradcům a potenciálním klientům.