Lidé se nedomnívají, že kvůli umělé inteligenci ztratí práci

Datum publikování na HitPrace.cz: 6. 6. 2019

Podle průzkumu, který provedla společnost VMware se 43 % spotřebitelů ve vybraných zemích EU nedomnívá, že kvůli umělé inteligenci ztratí práci, naopak očekávají, že nové technologie přinesou lepší pracovní příležitosti (35 %).


Průzkum mezi více než 5 000 spotřebiteli ze zemí EU ukazuje, že pozitivní vnímání dopadu nově vznikajících technologií na budoucnost trhu práce odpovídá jejich vlivu na dnešní každodenní život. Většina respondentů (53 %) se domnívá, že technologie jako umělá inteligence, internet věcí a blockchain umožňují kvalitnější a zajímavější interakci s firmami, se kterými vstupují do kontaktu, a 50 % očekává, že technologie pomohou řešit problém znečišťování životního prostředí a klimatických změn.

Pozitivní postoje přetrvávají navzdory určité nejistotě. Spotřebitelé často nevědí, co se skrývá za nejnovějšími technologiemi, které užívají (50 %) nebo kdo má skutečně přístup k jejich osobním údajům (69 %). Padesát osm procent respondentů podezírá firmy nebo organizace, že sledují či zaznamenávají jejich aktivity na digitálních zařízeních. 


Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.