Trpíte v práci „ponorkovou nemocí“? Víme, jak na ni

Datum publikování na HitPrace.cz: 15. 4. 2019

Rozčiluje vás neustále cvakající propiska od vedlejšího stolu v kanceláři? Neustále pohvizdující kolega vás doslova přivádí k šílenství? Sociální alergie – laicky ponorková nemoc – je celkem běžná v každém menším kolektivu. Nejen s kolegy, ale partnerem nebo spolubydlícími začnete vstupovat do zbytečných konfliktů, začnou vám vadit maličkosti, kterých jste předtím nevšímali. Některé střety vyústí až ve zbytečnou agresi nebo dokonce násilí. Prostě vám ten člověk „leze krkem“. Nezáleží na tom, zda pracujete v kanceláři, ve výrobní hale, ve skladu nebo v obchodě. 

Máte svou práci rádi?

Pokud jste ve svém zaměstnání spokojení, v běžných situacích s kolegy i nadřízenými vycházíte a máte svou práci rádi, měli byste svou fóbii zvládnout. Ujasněte si, zda je nutné přijít o dobrou práci jen kvůli „ponorce“. Nenechte ji zničit, kde se vám líbí. U některých jedinců, kteří se nechají averzí strhnout, dochází i k psychickým poruchám. Je zbytečné zjišťovat, kdo za to může. Viník žádný není. Nikdy nevíte, kdo má „ponorku“ právě na vás.

Udělejte změnu

Zkuste něco změnit. Nemusí to být velká nebo radikální změna, stačí maličkost. Někdy stačí něco změnit v kanceláři, nová zakázka či nové nápady. Nové činnosti, které zaměstnají celý kolektiv, mohou přinést svěží vítr do dusné atmosféry. 

Odpočiňte si od sebe

Co nejlépe vám pomůže se sociální fobie zbavit je odpočinutí od svých kolegů. Nevidět je, nestýkat se s nimi, nebýt s nimi v kontaktu. Udělejte si prodloužený víkend, vezměte si pár dní dovolenou a oddychněte si. V práci se snažte s kolegou, ke kterému fóbii cítíte, komunikovat, co nejméně. Využívejte pracovní maily nebo dalšího kolegu jako prostředníka. 

Nechte se přeřadit

Pokud ani oddych nebo dovolená nepomohou, zkuste svého nadřízeného požádat o přeřazení na jiné pracovní místo. Zkuste se přestěhovat na druhý konec kanceláře nebo na druhý konec výrobního pásu. Někdy i pár metrů postačí ke zbavení vaší averze. 


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Petra Hornová