Co je to pružná pracovní doba a jaké jsou její výhody?

Datum publikování na HitPrace.cz: 13. 3. 2019

Volná (pružná) pracovní doba nebo také klouzavka je snem zejména rodičů malých dětí. Možnost odvádět děti do školky, ze školky, na kroužky, ale také vyřídit si kdykoliv osobní záležitosti nebo úřady umožňuje právě pružná pracovní doba. V zákoníku práce tento pojem nenajdete. Celé je to tedy o dohodě mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Sami si určíte v kolik hodin začnete pracovat a v kolik skončíte. Musíte však podávat standardní pracovní výkon, stejně jako při pevné pracovní době.

U mnoha typů zaměstnání pružnou pracovní dobu aplikovat nelze. Jedná se o vícesměnné provozy ve fabrikách, kde na výrobních linkách na sebe jednotlivé pracovní výkony navazují a linka často jede v nepřetržitém provozu. Pracovníci v obchodech, obchodních centrech a v ostatních veřejných službách také tuto možnost nemají. 

Jak to funguje?

I pružnou pracovní dobu můžete mít rozdělenou na více druhů. Někteří zaměstnavatelé umožňují pouze část pracovní doby volnou. Někteří trvají na pevné pracovní pouze dopoledne a zbytek si můžete rozdělit nebo naopak. Poměr počtu hodin pevné a pružné pracovní doby záleží na zaměstnavateli. Zbytek pracovní doby můžete odpracovat během jednoho dne nebo týdne či měsíce. Záleží, zda máte ve smlouvě uvedený pružný pracovní den, pružný pracovní týden nebo pružný pracovní měsíc. Ať máte jakoukoliv formu pracovní smlouvy vždy musíte pracovní dobu odpracovat podle druhu vaší smlouvy. Během pracovního dne, týdne nebo měsíce. 

Klady pružné pracovní doby

Mezi největší patří možnost si libovolně nakombinovat pracovní a volný čas. Přizpůsobíte práci rodině nebo koníčkům. Někomu se lépe pracuje odpoledne a někomu brzy ráno. Tento druh pracovní doby vyžaduje určitou sebekázeň. Lidé, kteří mají sklon odkládat vše na poslední chvíli, by mohli mít s tímto druhem práce problém. 

Pokud máte problémy v rodině nebo potřebujete cosi nutně vyřešit, nemusíte plýtvat svou dovolenou a svou práci doděláte jindy.



HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.