Co jsou sick days a jak je využít?

Datum publikování na HitPrace.cz: 4. 3. 2019

Máte rýmu, kašel a trochu zvýšenou teplotu? Přijde vám zbytečné kvůli takové malichernosti obtěžovat svého obvodního lékaře, protože víte, že vám řekne, ať ležíte, hodně pijete a vezmete si Paralen. Jenže pro neschopenku za ním musíte, takže vás čekání v přeplněné čekárně nemine a vy tak musíte zdržovat lékaře i sebe. Dá se návštěvě lékaře nějak vyhnout? Stále více společností nabízí jako jeden z benefitů tzv. sick days, který tuto situaci skvěle řeší.

Jak to funguje?

Pokud zaměstnavatel umožňuje využití sick days, musí být všechny podmínky uvedené v kolektivní smlouvě nebo v dodatku vaší pracovní smlouvy. Vy si pak můžete vybrat dny volna k „vyležení“ a nepotřebujete neschopenku od lékaře. Zpravidla to bývá 3-5 dní. 

Pokud si volno během roku nevyčerpáte, do dalšího roku se převádí jen výjimečně. V některých společnostech dostanou zaměstnanci finanční náhradu nebo jiný benefit. Přesný počet dnů dnů musí být uveden ve smlouvě společně s možností převádění do dalšího roku. Dalším bodem, které musí být ve smlouvě uvedené je finanční ohodnocení po dobu čerpání sick days, částka se v každé společnosti liší. 

Sick days nemusí být vždy určené pro všechny zaměstnance. Někdy se tento benefit netýká zaměstnanců na dohodě o provedení práce, dohodě o pracovní činnosti nebo zkráceném pracovním úvazku. Kritéria, pro koho jsou sick days určená, musí být ve smlouvě přesně specifikovaná, aby nemohl být zaměstnavatel nařčen z diskriminace. 

Výhodné pro obě strany

Jelikož nejsou první tři dny pracovní neschopnosti hrazené, je jistě pro vás výhodnější využití sick days. Přijdete o menší část výplaty a místo čekání u lékaře můžete odpočívat. Další dny hradí zaměstnavatel, proto je pro něj výhodnější, když zvolíte možnost využití sick days. Mnoho zaměstnanců nejde na neschopenku z finančních důvodů, proto raději chodí do práce i když jim není dobře. Riziko nakažení kolegů je velice vysoké, proto se zaměstnavateli vyplatí vás nechat doma pár dní vyležet. 



HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Petra Hornová