Proč multitasking v práci nefunguje?

Datum publikování na HitPrace.cz: 28. 2. 2019

Multitasking je odborný výraz pro dělání více věcí najednou. Mnoho lidí napadne, že jsou pro multitasking nadanější ženy, ale je to jen rozšířený mýtus, který se nezakládá na pravdě. Ve skutečnosti multitasking ovládá pouhých 2,5% populace. Pokud si myslíte, že děláte více věcí najednou, ve skutečnosti děláte jednotlivé úkony v rychlém sledu za sebou. 

Nesnažte se dělat více věcí najednou

Sedíte na poradě, do toho stíháte číst maily a ještě na internetu vybírat dárek pro partnera nebo děti? Myslíte si, že zvládáte vše najednou, ale je to jen iluze. Při čtení emailu jistě nevnímáte svého nadřízeného na 100%. Stanfordova univerzita provedla výzkum, při kterém se ukázalo, že lidé, kteří si rozdělají více věcí najednou a přebíhají od jedné ke druhé jsou mnohem méně efektivnější a podávají nižší výkony než lidé, kteří se věnují jedné činnosti a až po jejím dokončení začnou další práci. A nejen to. Výzkum potvrdil, že tito lidé - multitaskeři -  si vše hůře pamatují, mají problém soustředit se, utřídit si myšlenky a přejít od jednoho úkolu k druhému. Lidský mozek, ani ten ženský, není přizpůsoben k soustředění se na více věcí zároveň, proto výsledek nebude tak efektivní. 

Kromě snížení efektivnosti výkonu práce, prokázal výzkum Londýnské univerzity, že u multitaskerů dochází ke snížení přirozeného IQ podobně jako po požití lehkých drog nebo proflámované noci. U některých testovaných to bylo dokonce až o 15 bodů. U žáků dochází ke zhoršení prospěchu. Při vypracování domácích úkolů bývají studenti často připojeni k sociální sítí nebo hře a mozek není schopen se plně soustředit na domácí úkol.  

Soustřeďte se pouze na jednu věc

Odprostit se od multitaskingu přináší mnoho výhod ve všech oblastech vašeho života a v jakémkoliv prostředí, včetně pracoviště. Rozhodně je to zásadní pro vaši kariéru. Lidé předpokládají, že dovednost chirurga je v soustředění a přesnosti jeho rukou a je to pravda. Ovšem ta dovednost plyne ze schopnosti soustředit se pouze na jednoho pacienta. Nemusíte být chirurg, abyste byli úspěšní a oprostili se od světa multitaskingu. Ať už zaléváte zahradu, vyřizujete objednávku nebo skládáte zboží do regálu, nejlepší výkon podáte, když to uděláte celé najednou. Zkuste to.



HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Petra Hornová