Jak si o dovolené skutečně odpočinout?

Datum publikování na HitPrace.cz: 17. 1. 2019

Někteří lidé se po dovolené cítí stejně unavení, jako před ní. Jak je to možné? Může za to celá řada faktorů, mezi nimiž hraje prim tlak na efektivitu práce, únava a stres. Někteří lidé neumí ani na dovolené vypnout a řeší na ní i pracovní záležitosti. Tuto skutečnost podporují i moderní technologie, které umožňují být stále online.

1. Delší dovolená

Každému z nás trvá několik dní, než si zvykne na jiný režim. Platí to především pro vzdálenější destinace. Několik dnů před koncem dovolené se zase psychicky připravuje na návrat do zaměstnání. Pokud je tedy dovolená pouze krátkou dobu, tělo nemá dostatek času pro odpočinek.

2. Čistý stůl

Kromě cestovního pojištění, letenek a ubytování je potřeba vyřešit všechny zadané úkoly před tím, než na dovolenou vyrazíme. Jinak budeme mít neustále v hlavě, že jsme něco nedokončili a že tato práce na nás čeká. 

3. Zástup

U některých profesí je potřeba myslet na zástup, který za vás vykoná nezbytné a nutné práce. Jedná se především o nepřetržitou výrobu. Pro tento případ je vhodné zajistit brigádníka nebo někoho, kdo vás, v případě nutnosti, zastoupí.

4. Změna prostředí

Pokud máte dovolenou, je vhodné vyrazit do jiného prostředí. Pokud zůstanete doma, s největší pravděpodobností se budete věnovat činnostem, kterým se věnujete o víkendech nebo po návratu z práce. Pokud máte sedavé zaměstnání, vyzkoušejte třeba dovolenou aktivní. Pokud máte práci manuální, vydejte se odpočívat do lesa či k vodě.

5. Buďte online jen málo

Pokud budete stále na příjmu, možná se nevyhnete pracovním záležitostem. Raději v zaměstnání upozorněte, že na příjmu nebudete.

6.  Den na vzpamatování

Pro většinu lidí je velmi stresující návrat z dovolené a z návratu do zaměstnání. Je vhodné nechat si ještě jeden volný den na to, abyste se psychicky na návrat připravili. Organismus potřebuje trochu času na to, aby se dostal do běžného režimu.

7. Pomalý rozjezd po návratu

Stejně jako na dovolené, tak i při návratu z ní si tělo musí opět zvykat na nový režim. Začínejte tedy pomaleji.



HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Petra Hornová