Jak redukovat stres v práci

Datum publikování na HitPrace.cz: 6. 1. 2019

Jedním z největších nepřátel produktivity v práci je stres. Pokud jej chceme zvládnout, či se mu vyvarovat, je potřeba si uvědomit několik věcí. 

Příčiny stresu v práci

Příčin stresu v práci může být hned několik. Některé jsou osobní, jiné se týkají přímo práce. Zaměříme se nyní na ty pracovní příčiny. Mezi nejčastější z nich patří velké množství práce, termíny, které je potřeba dodržovat, přehnané požadavky náročných klientů, špatné vztahy na pracovišti, nepříjemné nebo nevhodné pracovní podmínky, náročná pravidla na pracovišti nebo dlouhé cesty do práce a z práce.

Lze stresu předcházet?

Ne vždy se vyhneme všem faktorům, které stres zapříčiňují. Některé faktory lze ovlivnit, další nikoli. Co však můžeme udělat pro to, aby se v zaměstnání objevovalo co nejméně stresových situací?

Nejdůležitější je asi plánování a stanovení priorit. Ideální je, pokud si můžete pracovní den naplánovat. Vytvářejte si seznam úkolů pro každý den. Na první místo vždy postavte nejdůležitější činnosti, které je potřeba v daný den vykonat. Nezapomínejte do svého seznamu zařadit i krátké relaxační momenty, které nikterak s prací nesouvisí. Náš mozek totiž není stavěný na dlouhé pracovní vytížení a potřebuje chvilku vypnout. Pokud to jde, zajděte si na chvíli na čerstvý vzduch a na nic nemyslete. Většina z nás má mylnou představu o tom, že udělá více práce, pokud bude pracovat bez odpočinku. Opak je pravdou. Jestliže tělu nedopřejete odpočinek, brzy začne stávkovat a vám se práce přestane dařit.

Velký vliv na míru stresu má i pracovní prostředí, zkuste si jej uspořádat tak, abyste se cítili dobře a pohodlně. Zkuste popřemýšlet o způsobech, jakými se snažíte zvládat časový nátlak, zda by něco nešlo dělat jinak. Pokud vás stresují pravidla, zkuste se s nimi vyrovnat nebo je obrátit ve svůj vlastní prospěch. Během dne zařaďte do jídelníčku potraviny, které mají nízký obsah cukru a vyšší obsah bílkovin.



HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Petra Hornová