Dojíždění do práce se Češi snaží vyhýbat

Datum publikování na HitPrace.cz: 13. 12. 2018

Pokud musí Češi do práce dojíždět, jsou ochotni na cestě strávit maximálně půl hodiny. Při změně zaměstnání by cestování do práce mohlo vyvážit jen výraznější navýšení mzdy. To jsou názory Čechů oslovených v průzkumech. S klesající nezaměstnaností klesá i ochota Čechů dojíždět nebo se dokonce za prací stěhovat. Čas strávený na cestách do práce se stává stále důležitějším faktorem při zvažování zaměstnání. 

Co ukázal průzkum

Tři z deseti oslovených Čechů nejsou spokojeni s délkou dojíždění. Je to stále větší počet, neboť například v loňském roce bylo takových lidí o 23 procent méně. Do práce chtějí dojíždět maximálně půl hodiny, přičemž pětina zaměstnanců tráví na cestě do práce a zpět i dvakrát tolik času. Tato skupina je nejvíce otevřená změně zaměstnání v případě, že dostane adekvátní práci v kratší vzdálenosti od domova. Dlouhé cestování do práce dokáže podle vyjádření dojíždějících vyvážit pouze výraznější navýšení mzdy. 

Stěhovat se za prací vůbec neláká

Představa stěhování za prací do jiného města, jak je to běžné například v USA, je pro Čechy nepřijatelná. Této jejich neochotě nenahrává ani aktuální situace na trhu práce. V minulosti to bylo trochu jiné, což přiznala necelá třetina dotázaných, z nichž největší podíl tvořili lidé s vysokoškolským vzděláním. Nejčastějším důvodem stěhování za  prací byla zajímavější práce a vyšší plat. Lepší mzdové podmínky jsou důležitým faktorem i dnes. V otázce stěhování hraje důležitou roli také snaha získat nové zkušenosti a dobrou práci ve svém oboru. 

Kam a proč se lidé stěhovali za prací?

Zhruba tři pětiny dotázaných se přestěhovalo za prací do jiného kraje v rámci České republiky. Necelá třetina se přestěhovala kvůli práci do zahraničí, přičemž hlavním motivem pro práci v cizině byly lepší peníze za stejně náročnou práci. Vysokoškoláky ale častěji motivuje vysněná práce nebo společnost. Pro mladé lidi do 34 let je to také příležitost naučit se cizí jazyk, možnost žít v zahraničí a získat nové zkušenosti. 

Výzkum také potvrdil skutečnost, že dvě třetiny Čechů by k přestěhování nepřiměla ani zajímavější nabídka zaměstnání, ani lepší mzdové podmínky.



HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Petra Hornová