Co dělat, aby vás sedavé zaměstnání neudolalo?

Datum publikování na HitPrace.cz: 3. 12. 2018



Celá řada z nás má sedavé zaměstnání, jehož častým následkem bývají bolesti zad, krční páteře, nadváha nebo celá řada kardiovaskulárních obtíží. Jak těmto zdravotním obtížím předcházet? Přinášíme vám několik tipů.

Zdravé cvičení

Také patříte k lidem, jejichž nejčastější pracovní činností je práce u počítače? Pak byste tuto činnost měli kompenzovat pravidelnými sportovními aktivitami. Mezi nejčastější a ideální druhy sportu patří pohyb na čerstvém vzduchu – rychlá chůze, běh. Dále pak plavání, pilates nebo jóga. Pokud jste v práci, nezapomínejte se pravidelně protahovat, procvičujte krční páteř a záda. Pokud se vám špatně sedí, klesá i vaše pracovní výkonnost.

Správné sezení

Zde platí pravidlo pravého úhlu – nohy jsou ohnuté v kolenou do pravého úhlu, chodidla jsou položená celou plochou na podlaze. Díky vzpřímenému držení těla vytvoříme pravý úhel mezi trupem a stehenními kostmi. Svalové napětí je způsobeno příliš zvednutými nebo naopak svěšenými rameny. Není dobré mít překřížené nohy. Důležitá je také správná výška pracovního stolu. Také mohou pomoci i některé pomůcky – rehabilitační podsedáky, gymnastické míče či overbally.

Práce ve stoje

Novým trendem poslední doby se stává práce ve stoje. Pro tyto účely je vhodný polohovací stůl, kvalitní židle či prostor, kde lze pracovat ve stoje.

Pracovní schůzky mimo kancelář

Díky pracovní schůzce mimo kancelář nejen změníte prostor, ale také se dostanete na čerstvý vzduch a máte více pohybu.

Oteklé nohy

Tento zdravotní problém se občas u sedavého zaměstnání také objevuje. Díky zdlouhavému sezení je zhoršená cirkulace krve v dolních končetinách. Můžete ji podpořit krouživými pohyby nohou nebo si pořídit kompresní punčochy. Také je dobré si, během přestávky, dát nohy nahoru.



HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Petra Hornová