Získejte peníze, na které máte při pracovním úrazu nárok

Datum publikování na HitPrace.cz: 2. 4. 2024
Získejte peníze, na které máte při pracovním úrazu nárok

Stal se vám pracovní úraz a zůstaly vám trvalé následky? Nebo jen máte strach, že vás může něco takového potkat a chcete dopředu vědět, co v tomto případě dělat? Samozřejmě vám rádi poradíme.

Nesprávný posudek je častým jevem

V praxi se také nezřídka stává, že vám zaměstnavatel nechce vyplatit odškodnění, které vám právem náleží. Lidé taktéž nezřídka netuší, že potřebují získat odborný lékařský posudek, který stanoví, o jak vážné trvalé následky se jedná.

V každém případě je dobré, když si necháte vypracovat posudek od někoho, kdo je lékař i soudní znalec v jednom. Pak se nestane, že by vám někdo vypracoval posudek nesprávně a žádné odškodnění za pracovní úraz byste nedostali.

Jaké povinnosti má zaměstnavatel?

Včasné hlášení pracovního úrazu je extrémně důležité. Jakmile se vám pracovní úraz stane, v první řadě o tom musíte zpravit svého zaměstnavatele či zkrátka nadřízeného. Následuje objasňování příčin, které vedly ke vzniku pracovního úrazu. Povinností zaměstnavatele je do pěti dnů vypracovat takzvaný záznam o úrazu. Zaměstnavatel zároveň musí uznat, že se skutečně pracovní úraz stal. Veškerou dokumentaci se zaměstnavatelem veďte písemnou cestou, abyste měli v ruce důkazy o každém kroku, který jste vy nebo onen zaměstnavatel podnikli. Zaměstnavatel je taktéž povinen nahlásit tuto pojistnou událost své zákonné pojišťovně.

Jak poznáte, jestli lze úraz, který se vám přihodil, skutečně považovat za pracovní? A co dělat v případě, kdy vám zaměstnavatel tento úraz jako pracovní nechce uznat? A věděli jste, že existuje i v tomto případě promlčecí lhůta, po níž už žádný nárok na odškodnění nemáte?

Platíte jen za vymožené plnění

Otázek je skutečně mnoho a na všechny jistě chcete znát odpověď. Od toho tu je Pracovní úraz - Poradna pro zaměstnance. Odborní pracovníci vám poskytnou bezplatné právní poradenství po e-mailu nebo telefonu a dokonce vás mohou právně zastupovat, a to za smluvní provizi z vymoženého plnění. V případě, že žádné plnění vymoženo nebude, nic odborníkům neplatíte.

Nechte si v těžké životní situaci poradit a svěřte se do rukou odborníků. Se vším vám pomohou a poradí. Začněte pracovní úraz řešit ještě dnes.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.