Carsharing jako alternativa k firemní flotile

Datum publikování na HitPrace.cz: 28. 3. 2024
Carsharing jako alternativa k firemní flotile

V době, kdy se podniky snaží maximalizovat efektivitu a minimalizovat náklady, se stává carsharing stále populárnější alternativou k tradičnímu vlastnictví firemní flotily vozidel. Jednou z carsharingových platforem, která tuto možnost nabízí, je HoppyGo. Podle dat služby z let 2022 a 2023 je celkem 11% ze všech zápůjček vozidel na této platformě právě na firemní náklady.

Čísla HoppyGo naznačují, že firmy i podnikatelé, kteří pracují sami na sebe, si k této formě mobility našli cestu. Výhodou platformy je, jak naznačuje její přídomek peer-to-peer (P2P), že svoje vozy dávají k dispozici soukromí majitelé a sdílí je s těmi, kdo automobily zrovna potřebují. Díky tomu lze v nabídce najít přes 300 modelů různých značek, včetně dodávek pro převoz firemního nákladu nebo výhodných osobních vozidel pro služební cesty po Česku i za jeho hranice.

Analyzovaná data ukazují, že firmy a podnikatelé preferují určité modely vozidel pro své potřeby. Nejčastěji využívanými modely byly vozy značky Škoda Fabia, Octavia a Karoq, zatímco pro přepravu většího zboží dominují vozy Ford Transit, Fiat Ducato a VW Transporter. Zajímavým zjištěním je také sezónní rozdíl využití, kdy se pracovní cesty s vozidly nejčastěji realizují v červnu, naopak v září se tento důvod půjčení téměř neuvádí.

Nejaktivnějším subjektem byla v roce 2023 společnost majitele původem z nizozemského Utrechtu, která využila služby HoppyGo až 42krát. To je jasným indikátorem, že se půjčujícím napsat náklad na firmu vyplatí a mají důvod pro opakované využití služby. Podporuje to i fakt, že z celkového počtu 485 firem či živnostníků, kteří využili služby HoppyGo, pouze 8 z nich se ke službě už nevrátilo. Retence se v tomto případě blíží téměř 100 procentům.

Celkový obrázek dotváří i analýza toho, proč mají její uživatelé důvody půjčit si auto. Z detailních dat na celkovém vzorku více než 9 tisíc zápůjček v roce 2023 se zjistilo, že přibližně polovina zápůjček na firmu sloužila k uskutečnění služebních cest, zatímco druhá polovina byla určena k přepravě nákladu. Uživatelé využívající vozidla na služební cesty či přepravu zboží si je půjčují v průměru na více než 8 dní, což je dvakrát více než je celkový dlouhodobý průměr. Naznačuje to, že při větších plánech se opravdu vyplatí půjčit na firmu a ušetřit tak o to větší balík peněz na odpočtu DPH, což je hlavním benefitem pro ty, kteří si půjčují “na IČO”.

HoppyGo se stává důležitým partnerem pro firmy hledající flexibilní a efektivní způsob řešení svých mobilitních potřeb. S možností opakovaného využívání, širokým spektrem vozidel a výhodami pro firemní zákazníky, se carsharingová platforma stává atraktivní alternativou k provozování tradičního firemního flotilového parku. Více informací o možnostech půjčování naleznete na www.hoppygo.com.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.