Vyřízení osobní půjčky od A do Z

Datum publikování na HitPrace.cz: 30. 5. 2023
Vyřízení osobní půjčky od A do Z

Plánujete si vzít půjčku, a tak byste potřebovali vědět, jak probíhá celý proces jejího vyřízení? Připravili jsme pro vás detailní informace, v nichž najdete vše, na co se během podání žádosti o půjčku a následných kroků připravit.

Máte vybraného favorita? I způsob podání žádosti?

Jestliže jste vybrali půjčku, o kterou budete chtít požádat, je to nejtěžší vlastně už za vámi. Teď vás sice ještě čeká administrativa, ale to už je jen o sestavení a odeslání žádosti plus požadovaných dokumentů. Rozhodnout už se musíte jen o jediném: požádáte online, nebo raději navštívíte pobočku?

Než učiníte zbrklé rozhodnutí, napřed si zjistěte, jaké poplatky se váží k návštěvě pobočky. Může jít ve výsledku o více než 1 000 Kč, a to není zanedbatelná částka. Online podání žádosti není nijak komplikované, a často bude zcela zdarma (narozdíl od návštěvy pobočky). Proto se dále v textu zaměříme na proces vyřízení půjčky online. Zvládnete to i z mobilu.

A nemusíte mít obavu, poskytovatelé sami mají zájem, na tom, aby úvěr poskytli, proto vám nabídnou zdarma telefonní konzultace, kde vás jejich odborník může provést většinou kroků, které je potřeba učinit. Takže si bez obav z průběhu online žádosti otevřete formulář se žádostí u vybrané půjčky.

Že jste si vybrali spotřebitelský úvěr od poskytovatele s platnou licencí (banka či licencovaná nebankovní společnost), považujeme za samozřejmost.

Poskytovatel si vždycky vyžádá tyto doklady

Našli jste formulář? Směle se můžete pustit do jeho vyplnění. Vedle jména, adresy, částky požadované půjčky a přibližné doby splácení budete muset vyplnit i několik dalších údajů. A doložit některé dokumenty. Vždycky si k ruce připravte:

  • občanský průkaz a druhý doklad totožnosti - většinou řidičský průkaz, cestovní pas. Výjimečně přijmou poskytovatelé i zbrojní průkaz, rodný list nebo průkazku zdravotní pojišťovny. U některých finančních domů si plně vystačíte s BankID
  • doklad o schopnosti splácet - potvrzení o pravidelných příjmech. Přehled uznatelných příjmů tak, jak je vyžadují poskytovatelé od zaměstnanců, OSVČ, důchodců aj., je pro vás připraven zde.

Další doklady a dokumenty nebudou potřeba vždycky, ale připravit si je můžete

Ne všichni poskytovatelé se při vyřizování žádosti spokojí jen s výše uvedenými dokumenty. Vedle identifikace žadatele a potvrzení o příjmech si mohou vyžádat ještě například:

  • výpisy z účtu - a to jak s uvedenými příjmy, tak i výdaji. Poskytovatelé rádi vidí, za co žadatel nejčastěji utrácí (pozornost věnují především loteriím, online sázení, trafikám, hospodám - aby odhalili případné příliš rizikové návyky žadatele)
  • (online) vyplnění formuláře týkajícího se vašich pravidelných výdajů a finančních závazků, včetně vyživovacích povinností
  • (online) vyplnění formuláře týkajícího se majetkových poměrů vaší domácnosti
  • u speciálních půjček, jako je hypotéka, úvěr ze stavebního spoření, účelová půjčka na auto aj. budete požádáni o informace ohledně financované nemovitosti, vozu, motorky apod., včetně například listu vlastnictví nebo kupní smlouvy na auto.

Pokud si s vyplněním nebo s přiložením dokladů nebudete vědět rady, kontaktujte zákaznickou linku, případně chat, je-li právě dostupný.

Co následuje po odeslání vyplněného formuláře?

Jakmile formulář odešlete, u většiny poskytovatelů se můžete na reakci těšit do několika minut (během pracovní doby). Některé nebankovní společnosti fungují v nonstop režimu, takže se vám ozvou do několika minut, ať formulář odešlete v kteroukoliv denní nebo noční dobu. O víkendech fungují online i některé banky.

Poskytovatel (většinou emailem) potvrdí přijetí žádosti. A pokud to bude potřeba, požádá vás o doplnění dalších údajů, potvrzení a dokumentů. Jakmile je dodáte, do předem avizované doby vám sdělí, zda vaše žádost o půjčku prošla, či byla zamítnuta. Třetí možností je sice schválená žádost o úvěr, ale na nižší částku, než jste původně žádali.

Prošli jste? Brzy dorazí předsmluvní dokumentace

Jestliže byla žádost vyřízena kladně, poskytovatel vám odešle předsmluvní dokumentaci se všemi detaily půjčky:

  • částka úvěru (jistina)
  • doba trvání úvěru
  • RPSN (úrok, poplatky)
  • výše měsíční splátky
  • celkový přeplatek a celková zaplacená částka při řádném splácení po celou dobu trvání půjčky (splátkový kalendář)
  • podmínky splácení - zda je možné odložit splátky, za jaký poplatek, plus kolik si bude věřitel účtovat za předčasné splacení nebo za mimořádnou splátku (tzv. flexibilita splácení).

Následující krok je na vás

Vy budete mít za úkol si všechno pozorně pročíst. Především splátkový kalendář a flexibilitu splácení. Jestliže nabudete jistoty, že je z vašeho pohledu vše v pořádku a půjčku zvládnete splácet, bude stačit ozvat se zpět poskytovateli, že souhlasíte s návrhem smlouvy o spotřebitelském úvěru a že půjčku berete.

Elektronický podpis? Většinou přes kód v SMS

Posledním krokem je podpis smlouvy. Abyste nemuseli nikam jezdit a platit za návštěvu pobočky, poskytovatel vám umožní smlouvu podepsat formou kódu ze SMS. Ten přepíšete na určené místo v online systému poskytovatele. Podobně jako když podepisujete příkaz v internetovém bankovnictví. Kde jste se identifikovali pomocí bankovní identity, bude i podpis probíhat skrze BankID.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.