Jak vyhledávat a získávat stáže a pracovní zkušenosti v zahraničí

Datum publikování na HitPrace.cz: 2. 6. 2023
Jak vyhledávat a získávat stáže a pracovní zkušenosti v zahraničí

Stáže a pracovní zkušenosti v zahraničí jsou skvělou příležitostí pro osobní i profesní rozvoj. Mnoho studentů a mladých profesionálů se proto rozhoduje pro získání zkušeností v mezinárodním prostředí. Jak ale najít ty správné příležitosti a co je potřeba udělat pro jejich získání? V následujícím článku se dozvíte, jak na to.

1. Využijte online zdroje a databáze

Internet je plný zdrojů, které vám mohou pomoci najít stáže a pracovní zkušenosti v zahraničí. Některé z nich zahrnují:

  • Erasmus+ - celoevropský program, který nabízí možnosti stáží a studia v zahraničí pro studenty vysokých škol.
  • AIESEC - mezinárodní studentská organizace, která zprostředkovává stáže a dobrovolnické projekty po celém světě.
  • LinkedIn - profesní sociální síť, kde můžete najít nabídky stáží a pracovních pozic od firem z celého světa.
  • Indeed, Glassdoor a další pracovní portály - tyto webové stránky často zahrnují nabídky stáží a pracovních zkušeností v zahraničí.

2. Navštivte kariérní centrum vaší školy nebo univerzity

Kariérní centra často disponují informacemi o stážích a pracovních příležitostech v zahraničí, které jsou určeny přímo pro studenty dané instituce. Navíc vám mohou poskytnout cenné rady a tipy pro úspěšné získání stáže nebo pracovní zkušenosti.

3. Využijte své kontakty a sítě

Nezapomeňte se zeptat svých přátel, rodiny, spolužáků nebo kolegů, zda nemají nějaké kontakty nebo informace o možnostech stáží a pracovních zkušeností v zahraničí. Osobní doporučení může být velmi užitečné při hledání příležitostí.

4. Připravte si profesní materiály

Abyste měli úspěch při hledání stáže nebo pracovní zkušenosti v zahraničí, je důležité mít připravené profesní materiály, jako jsou:

  • Životopis - aktualizujte svůj životopis, přizpůsobte ho danému odvětví a zohledněte mezinárodní formát.
  • Motivační dopis - napište stručný a přesvědčivý motivační dopis, který vysvětluje, proč byste chtěli získat stáž nebo pracovní zkušenost v zahraničí a jaké přínosy byste mohli přinést.
  • Portfolio - pokud je to relevantní pro vaše odvětví, připravte si portfolio s ukázkami vaší práce.

5. Buďte trpěliví a vytrvalí

Hledání stáže nebo pracovní zkušenosti v zahraničí může být náročné a časově nákladné, proto je důležité být trpělivý a nevzdávat to při prvních neúspěších. Buďte připraveni na to, že budete muset poslat mnoho žádostí a absolvovat několik pohovorů, než uspějete.

Stáže a pracovní zkušenosti v zahraničí mohou být nejen obohacující pro vaši kariéru, ale také vám poskytnou nezapomenutelné zážitky a přátelství. S těmito tipy a zdroji vám přejeme hodně úspěchů při hledání vaší ideální příležitosti!


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.