Jak se vrátit do práce po dlouhé přestávce nebo mateřské dovolené

Datum publikování na HitPrace.cz: 7. 7. 2023
Jak se vrátit do práce po dlouhé přestávce nebo mateřské dovolené

Je to tady! Po dlouhé přestávce nebo mateřské dovolené nastal čas vrátit se do práce. Někteří z nás se těší na nové výzvy a možnost opět být součástí pracovního prostředí, zatímco jiní se obávají, jak si poradí s návratem do pracovního života. Ať už patříte do kterékoli skupiny, tento článek vám nabídne několik tipů a rad, jak se vrátit do práce po dlouhé přestávce nebo mateřské dovolené.

1. Připravte se předem

  • Seznamte se s novinkami ve vašem oboru: Během vaší nepřítomnosti se mohlo v oboru mnoho změnit. Udělejte si čas na to, abyste se seznámili s nejnovějšími trendy, technologiemi a postupy ve vašem oboru.
  • Aktualizujte svůj životopis a LinkedIn profil: Před návratem do práce si aktualizujte svůj životopis a LinkedIn profil, abyste zahrnuli své dosavadní zkušenosti a dovednosti.
  • Naplánujte si schůzku s vaším nadřízeným: Domluvte si schůzku s vaším nadřízeným, abyste probrali vaše návratové plány, nové úkoly a zodpovědnosti.

2. Nastavte si realistická očekávání

  • Nepřeceňujte své schopnosti: Uvědomte si, že se nemusíte okamžitě vrátit do svého dřívějšího tempa. Nastavte si realistická očekávání a buďte trpěliví, zatímco se znovu zorientujete ve své práci.
  • Dejte si čas na adaptaci: Umožněte si čas na to, abyste se přizpůsobili novým úkolům, kolegům a pracovnímu prostředí. Zpočátku se může zdát vše náročnější, ale s časem se opět dostanete do tempa.

3. Buďte flexibilní a otevření změnám

  • Přijměte nové výzvy: Buďte otevření novým úkolům a zodpovědnostem, které vám mohou pomoci růst ve vaší kariéře.
  • Učte se od ostatních: Spolupracujte s kolegy a neváhejte se jich ptát na rady a podporu. Jejich zkušenosti a dovednosti vám mohou pomoci lépe se začlenit zpět do pracovního prostředí.

4. Pečujte o své zdraví a pohodu

  • Udělejte si čas na sebe: Pravidelně si udělejte čas na odpočinek a relaxaci, abyste se vyhnuli stresu a vyhoření.
  • Plánujte si volno: Nezapomeňte si naplánovat volno, které vám umožní trávit čas s rodinou a přáteli a dobít si energii.

Návrat do práce po dlouhé přestávce nebo mateřské dovolené může být náročný, ale s dobrou přípravou, realistickými očekáváními a podporou kolegů se můžete rychle začlenit zpět do pracovního prostředí. Buďte trpěliví a flexibilní, a nezapomeňte pečovat o své zdraví a pohodu. Hodně štěstí!


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.