5 otázek, které byste měli položit během pohovoru

Datum publikování na HitPrace.cz: 26. 6. 2026
5 otázek, které byste měli položit během pohovoru
5 otázek, které byste měli položit během pohovoru

Pohovor je nejen příležitostí pro zaměstnavatele zjistit, zda jste vhodný kandidát na danou pozici, ale také pro vás zjistit, zda je daná firma a pozice vhodná pro vás. Kladení otázek během pohovoru ukazuje váš zájem o společnost a nabídku práce. Zde je 5 otázek, které byste měli položit během pohovoru:

  • Jaký je den v životě člověka na této pozici?
    Tato otázka vám poskytne náhled na to, co můžete očekávat, pokud se stanete součástí týmu. Zaměstnavatel by měl být schopen vysvětlit, jak bude vypadat váš typický pracovní den, jaké úkoly budete mít a jaký je pracovní rytmus.
  • Jaká jsou hlavní cíle a očekávání pro tuto pozici v prvním roce?
    Tato otázka vám dává představu o tom, jaké výsledky a úspěchy se od vás očekávají. Zaměstnavatel by měl být schopen sdělit vám, jaké jsou krátkodobé a dlouhodobé cíle pro danou pozici a jak budou měřeny váš úspěch a výkon.
  • Jaká je firemní kultura a hodnoty společnosti?
    Je důležité zjistit, zda se vaše hodnoty a očekávání shodují s firemní kulturou. Tato otázka vám pomůže pochopit, jaký je pracovní prostředí, jak spolupracují kolegové a jaké jsou hodnoty, kterými se firma řídí.
  • Jaký je plán růstu a rozvoje pro tuto pozici?
    Tímto se zajímáte o svůj profesní růst a rozvoj v rámci firmy. Zaměstnavatel by měl být schopen vysvětlit, jaké jsou možnosti kariérního postupu, školení a dalších příležitostí pro rozvoj vašich dovedností a znalostí.
  • Jaké jsou další kroky v procesu pohovoru?
    Tato otázka ukazuje váš zájem o pozici a zároveň vám dává představu o tom, co můžete očekávat dále. Zaměstnavatel by měl být schopen sdělit vám, jaký je časový rámec pro rozhodnutí a zda budete muset absolvovat další kola pohovorů či testů.

Položením těchto otázek během pohovoru získáte lepší představu o tom, zda je daná firma a pozice pro vás vhodná. Navíc tím ukážete svůj zájem a angažovanost, což může zvýšit vaše šance na úspěch.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.