10 tipů, jak se připravit na pohovor

Datum publikování na HitPrace.cz: 28. 4. 2023
10 tipů, jak se připravit na pohovor

10 tipů, jak se připravit na pohovor

Úspěšný pohovor je klíčovým krokem, který vám může zajistit skvělou pracovní příležitost. Ať už jste začátečník nebo zkušený profesionál, připravte se na pohovor s pomocí těchto 10 tipů.

  1. Zjistěte co nejvíce o společnosti
  2. Informace o společnosti, její historii, produktech či službách a kultuře vám pomohou lépe porozumět jejím očekáváním a připravit se na otázky týkající se vaší role v týmu.

  3. Prostudujte si pracovní pozici a požadavky
  4. Přečtěte si inzerát nebo popis pozice a zaměřte se na klíčové dovednosti a zkušenosti, které jsou požadovány. Přemýšlejte o tom, jak vaše vlastní zkušenosti a dovednosti odpovídají těmto požadavkům.

  5. Připravte si konkrétní příklady svých úspěchů
  6. Uvažujte o situacích, kdy jste dosáhli úspěchu nebo jste překonali nějakou výzvu, a připravte si konkrétní příklady, které můžete prezentovat během pohovoru.

  7. Zkuste si nanečisto
  8. Připravte si seznam častých otázek z pohovorů a zkuste si na ně odpovědět před zrcadlem nebo s přítelem. Tím získáte jistotu a zlepšíte své komunikační dovednosti.

  9. Udržujte oční kontakt
  10. Během pohovoru udržujte oční kontakt s osobou, která vám pokládá otázky. To ukazuje, že jste pozorní a respektujete svého posluchače.

  11. Ukážte svou motivaci a zájem
  12. Během pohovoru dávejte najevo, že jste opravdu motivováni pracovat pro danou společnost a že máte zájem o její produkty či služby.

  13. Připravte si otázky na závěr
  14. Na konci pohovoru vám bude pravděpodobně nabídnuta možnost položit otázky. Připravte si několik otázek týkajících se společnosti, týmu nebo pozice, abyste ukázali svůj zájem a angažovanost.

  15. Dodržujte profesionální vzhled
  16. Zvolte vhodné oblečení, které odpovídá firemní kultuře a pozici, o kterou se ucházíte. Udržujte čistotu a upravenost.

  17. Přijďte včas
  18. Ujistěte se, že přijdete na pohovor včas. Plánujte svou cestu tak, abyste měli dostatek času na případné zpoždění nebo nepředvídané okolnosti.

  19. Uvolněte se a buďte sami sebou
  20. Je přirozené cítit nervozitu před pohovorem, ale snažte se uvolnit a být sami sebou. Ukažte svou osobnost a komunikační dovednosti, abyste zanechali co nejlepší dojem.

Se správnou přípravou a sebevědomím můžete úspěšně zvládnout pohovor a získat svou vysněnou pracovní pozici. Hodně štěstí!


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.