7 tipů pro psaní životopisů a motivačních dopisů pro zahraniční trh

Datum publikování na HitPrace.cz: 22. 12. 2023
7 tipů pro psaní životopisů a motivačních dopisů pro zahraniční trh

V dnešní globalizované době je čím dál tím častější, že hledáme pracovní příležitosti za hranicemi naší země. Ať už se jedná o dočasnou práci, stáž nebo trvalé zaměstnání, je důležité mít připravený životopis a motivační dopis, které budou vyhovovat požadavkům zahraničního trhu. V tomto článku se podělíme o 7 tipů, jak na to.

1. Dodržujte formální pravidla dané země

Formální pravidla pro psaní životopisů a motivačních dopisů se mohou v jednotlivých zemích lišit. Je důležité zjistit, jaký formát je v dané zemi běžný, a přizpůsobit svůj životopis a motivační dopis tomu. Například v některých zemích je běžné uvádět datum narození a fotku, zatímco v jiných je to považováno za nevhodné.

2. Používejte profesionální jazyk

Ujistěte se, že váš životopis a motivační dopis jsou napsány v profesionálním jazyce a v souladu s pravidly daného jazyka. Je dobré nechat si text přečíst rodilým mluvčím, který vám může pomoci s gramatikou, slovní zásobou a stylistikou.

3. Zaměřte se na své dovednosti a zkušenosti

V životopise i v motivačním dopise je důležité zdůraznit vaše dovednosti a zkušenosti, které jsou relevantní pro pozici, na kterou se hlásíte. Uveďte konkrétní příklady úspěchů nebo úkolů, které jste úspěšně zvládli, a popište, jak vám tato zkušenost pomůže v nové pozici.

  • 4. Uveďte mezinárodní zkušenosti
  • Pokud máte zkušenosti s prací nebo studiem v zahraničí, určitě je uveďte. Tím ukážete, že jste schopni se přizpůsobit novému prostředí a komunikovat s lidmi z různých kultur.

  • 5. Přizpůsobte životopis a motivační dopis konkrétní pozici
  • Vždy upravte svůj životopis a motivační dopis tak, aby co nejlépe odpovídaly požadavkům konkrétní pozice, na kterou se hlásíte. Zaměřte se na dovednosti a zkušenosti, které jsou pro danou pozici nejdůležitější.

  • 6. Uveďte odkazy na své online profily
  • Uveďte odkazy na své profesionální online profily, například LinkedIn, kde může zaměstnavatel najít více informací o vaší kariéře a dovednostech. Také se ujistěte, že tyto profily jsou aktuální a profesionálně upravené.

  • 7. Důkladně si přečtěte a zkontrolujte text
  • Před odesláním životopisu a motivačního dopisu si je důkladně přečtěte a zkontrolujte, zda neobsahují chyby nebo překlepy. Tyto chyby mohou působit neprofesionálně a snížit vaše šance na získání pozice.

Dodržováním těchto tipů si můžete být jisti, že váš životopis a motivační dopis budou připraveny na zahraniční trh a pomohou vám zaujmout potenciálního zaměstnavatele. Hodně úspěchů při hledání práce v zahraničí!


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.