5 věcí, které byste neměli mít ve svém životopise

Datum publikování na HitPrace.cz: 14. 8. 2026
5 věcí, které byste neměli mít ve svém životopise

Životopis je jedním z nejdůležitějších nástrojů, kterým se můžete prezentovat při hledání práce. Je to první dojem, který zanecháte na potenciálním zaměstnavateli, a proto je důležité, abyste se prezentovali co nejlépe. Existuje několik věcí, které byste ve svém životopise neměli mít, protože by mohly snížit vaše šance na získání zaměstnání. V tomto článku se podíváme na 5 věcí, které byste neměli mít ve svém životopise.

  1. Nesouvisející zkušenosti: Je důležité uvést pouze relevantní zkušenosti, které souvisejí s pozicí, na kterou se hlásíte. Zaměstnavatelé chtějí vidět, jak jste připraveni na konkrétní práci, a proto je zbytečné uvádět zkušenosti, které s ní nesouvisí. Místo toho se zaměřte na zkušenosti a dovednosti, které jsou pro pozici důležité.
  2. Osobní informace: Ve svém životopise byste neměli uvádět příliš mnoho osobních informací, jako je vaše náboženství, rodinný stav nebo politické přesvědčení. Tyto informace nejsou relevantní pro vaši práci a mohou vést k diskriminaci nebo nepříjemným situacím.
  3. Gramatické chyby a překlepy: Před odesláním životopisu si jej vždy důkladně zkontrolujte, abyste se vyhnuli gramatickým chybám a překlepům. Tyto chyby mohou zanechat negativní dojem a snížit vaše šance na získání práce. Pokud si nejste jisti svými gramatickými dovednostmi, požádejte někoho, kdo vám pomůže životopis zkontrolovat.
  4. Nejasné nebo dlouhé popisy: Uvádějte jasně a stručně své zkušenosti a dovednosti. Zaměstnavatelé nemají čas číst dlouhé a nejasné popisy. Místo toho se snažte být struční a konkrétní, abyste ukázali, jak jste efektivní a schopní.
  5. Lži nebo nepravdivé informace: Nikdy nelžete ve svém životopise. Je pravda, že můžete být pokoušeni něco přikrášlit nebo si vymyslet zkušenosti, které nemáte, ale to se vám může vymstít. Pokud zaměstnavatel zjistí, že jste lhal, může to vést k okamžitému propuštění nebo ztrátě důvěryhodnosti.

Závěrem, pečlivě zvažte, co uvádíte ve svém životopise, abyste se představili co nejlépe a zvýšili své šance na získání práce. Vyhněte se těmto pěti chybám a budete na dobré cestě k úspěšnému životopisu.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.