Tipy, co dát kolegovi, když přijde tajný Santa

Datum publikování na HitPrace.cz: 20. 11. 2022
Tipy, co dát kolegovi, když přijde tajný Santa

Vánoce jsou za rohem a Ježíšek se nevyhýbá ani kancelářím. Máte i vy v práci tajného Santu a už teď se děsíte toho, koho si vylosujete a co mu koupíte? Máme pro vás několik tipů, se kterými nikdy nešlápnete vedle.

Znáte Secret Santu? Tato vánoční „darovačka naslepo“ je stále více oblíbená i v našich končinách. Princip je velmi jednoduchý: každý zaměstnanec si vylosuje jméno kolegy, kterému pak pořídí nějaký dárek. Zní to jako zábava, no ne? Velmi rychle se z ní ale může stát noční můra, zejména pokud si vylosujete někoho, s kým se například nemáte příliš v lásce, někoho, koho téměř neznáte, nebo toho jednoho otravného kolegu. Co tedy koupit, aby se to dotyčnému alespoň trochu líbilo?

Vybírejte někomu, ne něco

Dárek do tajného Santy začněte vybírat až po tom, co si vylosujete, komu budete nadělovat. Ono se pak snadno může stát, že už koupený dárek například v podobě lahve dobrého vína kolegu, který nepije nebo je spíš pivař, zas tak nepotěší. Nespěchejte a počkejte. Až budete znát jméno kolegy, pro kterého budete tajným Santou, bude se vám i mnohem lépe vybírat dárek.

Pro kolegu kámoše

Pokud jste si vylosovali svou spřízněnou duši na pracovišti, není co řešit. Znáte jeden druhého jako své boty, a tudíž víte, co mu udělá radost. Pravidla tu neexistují, takže si z kamaráda klidně můžete udělat legraci něčím kontroverzním (ale zase ne moc, nezapomínejte, že jste pořád v práci). Nebo vsaďte na něco milého, o čem víte, že ho určitě potěší, jako je třeba dobrá káva, nový french press, poukaz do sauny a podobně.

Pro šéfa

Jestliže jste si vytáhli svého šéfa, vyšel na vás černý Petr. Vybrat pro něj nějaký dárek asi nebude nic jednoduchého, ale ani tak nemusíte hned věšet hlavu. Držte se ale raději při zemi, nevybírejte nic extravagantního ani šíleného. V tomto případě je neutralita to nejlepší. Pokud víte, že je váš šéf milovníkem kávy, nic nepokazíte kvalitní zrnkovou arabikou, dává-li přednost čaji, sáhněte po dárkové sadě čajů. Ale bát se nemusíte ani klasické bonboniéry, diáře nebo rostliny v květináči.

Pro kolegu, se kterým se neznáte

Když pomineme šéfa, je druhým největším strašákem vylosovat si kolegu, který nastoupil před týdnem a jehož nikdo nezná. Nebo kolega, se kterým jste nikdy nespolupracovali a o němž nic nevíte. V takové situaci je ideální zeptat se na něj kolegů, kteří s ním pracují. Získáte tak nějaké informace, byť jen omezené. Třeba to, že rád objevuje nové kavárny, miluje knihy nebo sportuje. S tím už se dá pracovat.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Dana Grófová
Copywriter
Copywriterka, která má přesah do SEO a psaním se živí od roku 2017. Tvoří srozumitelné a funkční texty, které s lehkostí přizpůsobí potřebám klienta i jeho zákazníků. Kromě těchto témat se věnuje také technologiím a některé její texty najdete na produktvdetailu.cz.