Víte, proč je potřeba si dát pozor na ukončení pracovního poměru dohodou?

Datum publikování na HitPrace.cz: 12. 8. 2021

Mnoho lidí dnes prožívá nejistotu a bojí se ztráty zaměstnání. Firmy jsou zasaženy opatřeními proti šíření koronaviru a ztrácejí ekonomickou svěžest a sílu. Nad mnohými zaměstnanci se pak vznáší riziko výpovědi. Na co si dát pozor z pozice zaměstnance?


Z jakých důvodů lze dostat výpověď


Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď pouze z důvodů přímo uvedených v zákoníku práce. „Mezi důvody, ze kterých může dát zaměstnavatel zaměstnanci výpověď, počítáme zdravotní důvody, nesplnění požadavků pro výkon zaměstnání daných právními předpisy nebo zaměstnavatelem, neuspokojivé pracovní výsledky, závažné porušení pracovních povinností či z organizačních důvodů, např. kvůli nadbytečnosti. Pokud zaměstnanec obdrží výpověď od zaměstnavatele z důvodů, na kterých nenese vinu, náleží mu relevantní odstupné podle odpracovaných let,“ říká Martin Steiner, obchodní ředitel BNP Paribas Cardif.


Zaměstnavatel tedy nemůže propustit zaměstnance svévolně bez splnění zákonem definovaných podmínek. A zároveň musí také dodržet povinnost vyplatit zaměstnanci odstupné dle pravidel popsaných zákonem.


Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.