V kancelářských budovách putuje polovina provozních nákladů na služby jako technická správa, ostraha, úklid a opravy – jejich efektivní řízení dokáže ušetřit velké prostředky

Datum publikování na HitPrace.cz: 4. 2. 2020

V hospodaření firem tvoří náklady na provoz nemovitostí výrazný díl z celkových nákladů, takže mají podstatný dopad na firemní hospodaření. V kancelářských budovách téměř polovina z provozních nákladů pokrývá energie a vodu, zbytek pak připadne na služby jako technická správa, ostraha, úklid, ale i opravy. Firmy se tedy logicky snaží tyto náklady stlačit co nejníže, ale výběr pouze na základě ceny je dvojsečná zbraň.

Tlak na cenu dlouhodobě úspory nepřináší

Šetřit na těchto službách se stalo jedním z trendů zejména s nástupem outsourcingu. Firmy začaly činnosti jako správu budov, zajištění úklidu, ostrahy, a vůbec řešení technické správy budov včetně údržby technologií, sítí a bezpečnostních zařízení, zadávat externím společnostem. Při výběru dodavatele se ale často jediným kritériem stávala příznivá cena. Příslušný manažer vykázal výraznou okamžitou úsporu, která nezasahovala interní zaměstnance firmy, často ale nedocenil problém, který v dlouhodobém horizontu vznikne. Došlo tak k zbytečné devastaci různých zařízení, ztrátám záruk a k absenci preventivních úkonů, jako je například pravidelná kontrola výtahů, vzduchotechniky, bezpečnostních prvků v budovách. 


Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.