4 kariéry, které přináší spoustu stresu

Datum publikování na HitPrace.cz: 24. 2. 2023
4 kariéry, které přináší spoustu stresu

Jsou pracovní pozice, ve kterých je jen těžké se nestresovat. Tyto pracovní pozice člověka ovlivňují, i když právě není ve svém zaměstnání. Zaměstnanci jsou náchylnější k depresím a syndromu vyhoření. Která povolání přinášejí nejvíce stresu?

Osobní pečovatelé

Na prvním místě seznamu jsou poskytovatelé osobní péče, přičemž téměř 11 % lidí v této oblasti trpí depresemi později. Typický den může zahrnovat poskytnutí jídla, koupání a péči o nemohoucí, kteří často nejsou schopni vyjádřit vděčnost nebo uznání, protože jsou příliš nemocní nebo to prostě nemají ve zvyku. Je to stresující, vidět lidi nemocné a nedostává se jim moc pozitivního posílení.

Obsluha stravování

Těsně za pracovníky profesionální péče jsou lidé, kteří servírují jídlo ve vašich oblíbených restauracích. Zaměstnanci často dostávají nízké platy a mohou mít vyčerpávající práci, kdy jim mnoho lidí říká, co mají každý den dělat. Toto je často velmi nevděčná práce. Lidé dokážou být opravdu hrubí a je tu velká fyzická námaha. Když jsou lidé v depresi, je těžké mít energii a motivaci.

Sociální pracovníci

Pravděpodobně není velkým překvapením najít sociální pracovníky v horní části tohoto seznamu. Zacházení s týranými dětmi nebo rodinami na pokraji krize – v kombinaci s byrokratickou byrokratickou zátěží – může znamenat náročnou a stresující práci, která je často 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Protože sociální pracovníci pracují s lidmi, kteří nutně potřebují pomoc, může být těžké neobětovat práci příliš mnoho.

Zdravotníci

Patří sem lékaři, zdravotní sestry, terapeuti a další profese, které pomáhají lidem se zdravím. Zdravotníci mohou mít dlouhé, nepravidelné směny, kdy jsou životy jiných lidí doslova v jejich rukou. Jinými slovy, míra stresu může být mimo tabulky. Každý den vidí nemoci, traumata a smrt a jednají s rodinnými příslušníky pacientů. Může to zastínit pohled člověka na celek, že svět je smutnější místo.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.