Nedostatek zaměstnanců v ČR se stává nadějí pro zahraniční pracovníky

Datum publikování na HitPrace.cz: 10. 2. 2019

Česko je v posledních letech na předních místech v Evropě v nezaměstnanosti. Firmy se ovšem zároveň potýkají s problémem nedostatku pracovních sil. Proto vláda vyhověla návrhu Hospodářské komory rozšířit nábor zaměstnanců do České republiky o další země s kulturně a jazykově blízkými uchazeči. Například by to mohli být Srbové, ke kterým mají údajně tuzemští podnikatelé pozitivní vztah. 

Proč zrovna Srbové?

Do nedávna v Srbsku úspěšně fungoval automobilový průmysl, po kterém nyní zůstalo 30 tisíc kvalifikovaných pracovníků. Jejich uplatnění v českých automobilkách by pomohlo oběma zemím. U nás pracovní síly chybí, v Srbsku je naopak velká nezaměstnanost. Nový režim přijímání Srbů je určen pouze přímým zaměstnavatelům působícím v ČR alespoň 2 roky v oblasti výroby, služeb či ve veřejném sektoru. 

Do konce roku jich může být až 800

Výše uvedený režim přijímání Srbů platí od 15. srpna a o žádostech rozhoduje Ministerstvo průmyslu a obchodu. O Srby se hlásí již několik českých firem a předpokládá se, že do konce letošního roku by mohlo být vyřízeno až 800 žádostí. ČR může přijmout maximálně 2 tisíce Srbů. 

Jiné národnosti

Za prací do Česka mohou přijít také Mongolci a Filipínci. O Mongolce je zájem především v masném průmyslu a kovovýrobě. Filipínci se zase díky znalosti angličtiny uplatňují jako krupiéři, ale také jako kuchaři, maséři, cukráři či sociální pracovníci. Česko se stále častěji stává atraktivní destinací i pro Španěly, Portugalce nebo Italy. Odhaduje se, že v současnosti u nás už pracuje 3500 Italů, 1900 Španělů, 1000 Řeků, 1300 Chorvatů, 700 Portugalců, ale také 3200 Francouzů, 1600 Rakušanů a přes 7000 Němců. Tento trend vyvrací mýtus, že firmy chtějí levnou pracovní sílu, jelikož zmínění pracovníci mohou ve valné většině vykonávat kvalifikované práce.



HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Petra Hornová