Jak zůstat fit při práci v řemeslných oborech

Datum publikování na HitPrace.cz: 14. 4. 2023
Jak zůstat fit při práci v řemeslných oborech

Řemeslné práce jsou kreativní, všestranné a naplňující. Jsou však také fyzicky namáhavé, a proto je třeba věnovat zdraví zvýšenou pozornost.

Pečete chutné rohlíky, opravujete naše milovaná auta, zachraňujete účes těsně před rande a stavíte domy našich snů. V mnoha oblastech života se musíme spoléhat na dovednosti a know-how zručných řemeslníků a žen. Řemesla a obchod jsou pro německou ekonomiku životně důležitým faktorem. Nejen proto je důležité, abyste vy – naši řemeslníci – zůstali dlouhodobě fit a zdraví!

Zdravá záda jsou základem

Stavební dělník se za den ohne stokrát nebo tisíckrát. Myslete na svá záda a ohněte se v kolenou, když zvedáte těžká břemena.

Při přepravě těžkých nákladů dbejte na tato pravidla:

  • Držte předmět co nejblíže k tělu a podávejte jej pouze s rovnými zády.
  • Je lepší nést dvakrát lehčí náklad než jednou těžký.
  • Místo zvedání jej zatlačte nebo zatáhněte. Kdykoli je to možné, používejte trakař, jeřáb a sací zvedák.

Nakládání s nebezpečnými látkami

Nebezpečné látky jsou takové, které představují potenciální chemické riziko – protože mohou být například snadno hořlavé, žíravé nebo jedovaté. V dílnách, garážích a továrnách to může být azbest nebo svařovací elektrody, které mohou být zdraví škodlivé jako kouř nebo prach.

Když zaměstnavatelé a zaměstnanci spolupracují na zajištění bezpečnosti při práci, pracují zodpovědně. Zjistěte si vše o možnostech, které jsou pro vaši práci k dispozici, a v případě potřeby noste ochranný oděv, jako jsou ochranné brýle, rukavice a obličejová maska.

Ochrana proti hluku

Například v truhlářské dílně to nevoní jen sladce dřevem, hlasitá je i práce u strojů. Někdy je nutné nosit chrániče sluchu.

Pečujte o své zdraví a vyhněte se hlasitému hluku. Dodržujte firemní pravidla a přesně zjistěte, zda stačí špunty do uší nebo zda jsou povinné chrániče sluchu či zvukotěsná přilba. Snažte se trávit co nejméně času v hlučné oblasti, abyste ušetřili svůj sluch a tělo.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.