Stresem z přepracování trpí stále více lidí. Jak se s ním efektivně vypořádat?

Datum publikování na HitPrace.cz: 31. 3. 2023
Stresem z přepracování trpí stále více lidí. Jak se s ním efektivně vypořádat?

V dnešním uspěchaném světě jsme taženi mnoha směry najednou. Máme povinnosti doma i v práci. Někdy je toho všeho prostě příliš. Naše těla nám začínají dávat vědět, že cítíme stres našeho každodenního života. Pocity stresu jsou způsobeny instinktem vašeho těla bránit se. Tento instinkt je dobrý v nouzových situacích, například když potřebujete uhnout z cesty rychle jedoucímu autu.

Ale stres může způsobit nezdravé fyzické příznaky, pokud není správně zvládnut.

V dnešním uspěchaném světě jsme taženi mnoha směry najednou. Máme povinnosti doma i v práci. Někdy je toho všeho prostě příliš. Naše těla nám začínají dávat vědět, že cítíme stres našeho každodenního života. Pocity stresu jsou způsobeny instinktem vašeho těla bránit se. Tento instinkt je dobrý v nouzových situacích, například když potřebujete uhnout z cesty rychle jedoucímu autu. Ale stres může způsobit nezdravé fyzické příznaky, pokud není správně zvládnut.

Vaše tělo pracuje přesčas, protože se vypořádává s každodenními výzvami. Prostě nejste vybaveni na to, abyste se vypořádali se vší extra energií. Můžete začít pociťovat úzkost, strach, obavy a úzkost. Pokud váš stres není pod kontrolou, může to vést k vážným zdravotním problémům, jako je vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění a cukrovka.

Ověřené postupy na zvládnutí stresu

  • Cvičení. Je to zdravý způsob, jak uvolnit svou zadržovanou energii a napětí. Cvičení uvolňuje mozkové chemikálie nazývané endorfiny. Pomáhá vám také dostat se do formy fyzicky, což vám celkově pomůže cítit se lépe.
  • Jezte správně. Stres může ovlivnit vaši chuť k jídlu. Ujistěte se, že jíte pravidelná, dobře vyvážená jídla.
  • Odpočívejte. Je důležité dostat dostatek spánku, aby vaše tělo mělo čas se opravit.
  • Meditujte. Meditace je forma řízeného myšlení. Může mít mnoho podob. Můžete to udělat s cvičením, které používá stejné pohyby znovu a znovu, jako je chůze nebo plavání. Můžete meditovat cvičením relaxačního tréninku, protahováním nebo hlubokým dýcháním.

HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.