6 věcí, které usnadňují práci v domácnosti

Datum publikování na HitPrace.cz: 8. 11. 2022
6 věcí, které usnadňují práci v domácnosti

Být majitelem domu nebo bytu znamená, že občas musíte být trochu šikovní. Existuje mnoho běžných domácích problémů, které lze snadno vyřešit, pokud máte po ruce základní nástroje. A které to jsou?

Nejspíš všichni máme doma alespoň základní nářadí, mezi které patří šroubováky, kladivo, sada klíčů, různé typy kleští, nože, svinovací metr, nebo ruční pila. U dobře vybavených domácností najdete také aku vrtačku, možná přímočarou pilu, ale tím už celý výčet pomalu končí. S tímto vybavením dokážete zvládnout většinu malých oprav v domácnosti, ale co když je potřeba větší zásah? 

Popravdě, kupovat například kvůli opravě koupelny drahé vybavení, se nevyplatí, a to i v případě, že jste schopni opravu zvládnout sami a nepotřebujete nic víc, než správné nářadí a kamaráda, který vám s tím za pár piv pomůže. V tomto případě se spíše vyplatí půjčovna nářadí, než krom materiálu k rekonstrukci pořizovat například výkonnější pilu nebo vrtačku. 

Co by ale nemělo chybět ve vaší domácí dílně?

1. Kleště

Existuje spousta různých typů kleští, ale začněte se základními kleštěmi – jehlovými kleštěmi, kleštěmi na kluzné spoje a štípacími kleštěmi – a poté si podle potřeby kupte další.

K čemu jsou dobré: K uchopení, utahování a povolování kovových prvků použijete jehlové kleště a kleště a štípací kleště ke stříhání drátů, když provádíte elektrické práce.

2. Užitkový nůž

Tento nástroj můžete znát pod jedním z jeho alternativních názvů: řezačka krabic, nůž Stanley nebo nůž X-acto.

K čemu je dobrý: Nůž je neuvěřitelně ostrý, což z něj dělá vynikající nástroj pro přesné řezání. Ostré ostří je také bezpečnější než používat k řezání tupý nůž nebo nůžky.

3. Svinovací metr

Svinovací metry jsou klasifikovány podle materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Pro většinu domácích opravárenských prací budete chtít samonavíjecí kovový metr. Jako alternativu byste mohli použít plastový, ale je trochu chatrný, což ztěžuje práci, pokud měříte sami. 

K čemu je to dobré: Kdykoli potřebujete měřit. To zahrnuje nejen domácí opravy, ale také zavěšení uměleckých děl a regálů, určení vhodnosti nového nábytku a další.

4. Vodováha

Existuje více než 20 typů vodováh, ale většinou si vystačíte se standardní tesařskou vodováhou. Vyberte si svou preferenci z hlediska materiálu (dodávají se ze dřeva, plastu nebo hliníku) a délky.

K čemu je to dobré: Zajištění, aby svislé a vodorovné plochy byly zcela rovné. Než připevníte například polici ke stěně, budete chtít pomocí vodováhy zkontrolovat, zda není pod nakřivo.

5. Ruční pila

Ručních pil je mnoho druhů - rozmítací pily, tažné pily, zpětné pily, obloukové pily, klíčové dírky a prořezávací pily, pro začátek. Ale měli byste být v pohodě s pouhou ruční pilou pro běžné domácí opravy a vylepšení.

K čemu je to dobré: Rychlé a čisté řezy do dřeva. Ruční pily jsou lehké a snadno se s nimi manipuluje, což z nich dělá lepší volbu než motorové pily, které jsou drahé a pro jednorázovou potřebu si ji můžete kdykoli půjčit.

6. Elektrická vrtačka

Ze všech typů vrtaček na trhu bude 12voltová akumulátorová vrtačka vaší nejuniverzálnější možností. Ty fungují na dobíjecích bateriových sadách, a lze je osadit různými typy vrtáků a nástavců v závislosti na vašich potřebách.

K čemu je to dobré: Vrtání děr do zdí a jiných povrchů, a to i když provádíte opravy nebo stavíte něco od začátku.

Samozřejmě, pokud vás čeká náročnější operace, než je pověšení poličky na zeď, potřebujete profesionální nářadí. To ale mnohdy stojí desítky i stovky tisíc korun a rekonstrukce by se tak zásadně prodražila. Potřebujete-li ale profi vybavení, mohla by vám pomoci půjčovna lešení od Boels, kde najdete kompletní nabídku stavebního i zahradního nářadí od hoblíku až po stavební výtah. 


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.