4 tipy, jak se chovat první den v práci

Datum publikování na HitPrace.cz: 28. 10. 2022
4 tipy, jak se chovat první den v práci

Úspěšně jste prošli výběrovým řízením, zvládli pohovor a váš den D je tu. Nastupujete do nové práce. Jste plni očekávání, ale jste si vědomi, že v očekávání jsou také vaši noví kolegové a samozřejmě vaši nadřízení.

První den je vzrušující. A současně také děsivý. Výběru oblečení věnujete větší pozornost, hlavou vám jede několik scénářů, jak se představíte. Mějte na paměti, že první den nikdo od vás nečeká prvotřídní pracovní úkony a sebevědomé vystupování.

Držte se zkrátka

Dokud nebudete vědět, jaké jsou zásady vašeho nového pracoviště v oblasti oblékání, dochvilnosti a celkového chování – je nejlepší hrát na jistotu a uchýlit se na konzervativnější straně. Vždy je lepší být první den oblečený formálněji než to přehnat s nápadností. Později, až si bude jistí, se můžete přizpůsobit firemní kultuře. Není nic trapnějšího, než se objevit v neformálním oblečení, když jsou všichni ostatní v obleku.

Nechoďte příliš brzy

Nepřicházejte o hodinu dříve, ale jen rozumných 10-15 minut před oficiálním časem začátku pracovní doby je ideální. Chcete svému novému zaměstnavateli ukázat, že jste důvěryhodný zaměstnanec, takže pokud se musíte na své nové pracoviště vydat neznámou cestou, ujistěte se, že víte, jak dlouho vám bude cesta trvat.

Nebojte se klást otázky

Od nováčka se plně očekává, že nebude mít úplnou jistotu. Nadřízení budou v tuto chvíli maximálně vstřícní k vašim otázkám. Zamyslete se tedy nad věcmi, které potřebujete vědět, abyste se cítili jistěji, a předložte si seznam otázek. Nejen, že vás to naplní nápady a inspirací, jak zapůsobit, ale také budete vypadat skvěle organizovaně před manažery.

Buďte společenští

Pokud budete mít štěstí, můžete být první den pozváni na kávu nebo oběd. Myšlenka na nepracovní „klábosení“ vás může naplňovat nervozitou, ale neměli byste odmítat tyto příležitosti, abyste se spojili se svým týmem. Kolegům se můžete začít zdát nepřístupní, což může být varovným signálem pro vedení.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.