Chraňte se před podvody při hledání zaměstnání

Datum publikování na HitPrace.cz: 14. 4. 2022
Chraňte se před podvody při hledání zaměstnání

Lidé, kteří jsou bez práce nebo potřebují přivýdělek, pochopitelně touží najít příležitosti, které jim slibují jistotu, svobodu a oprostí je od nekonečného prohlížení pracovních nabídek. Nečestní lidé mohou využít úzkosti uchazečů o zaměstnání o svou budoucnost. Pokud uchazeči o zaměstnání nejsou obeznámeni s tím, jak získat stabilní zaměstnání, nebo pokud nemají důvěru v sebe, mohou se stát obětí někoho, kdo nabízí zdánlivě snadné řešení. Na oplátku za hotovost podvodníci nabídnou studijní materiály, certifikaci nebo záruky práce. Certifikace a záruky jsou však falešné a studijní materiály jsou běžně dostupné jinde zdarma. Nezapomeňte, že chcete dostat VÝPLATU, ne platit někomu jinému. Pokud potenciální „zaměstnavatel“ chce po vás peníze, s největší pravděpodobností se jedná o podvodníka. 

Pozor na MLM prodeje

Podvodníci často tvrdí, že znají „tajemství“ o strategiích, jako je „vydělávání peněz online“. Apelují na touhu lidí být svým vlastním šéfem. Místo toho, aby popisovali konkrétní druhy práce, soustředí mysl uchazeče o práci na sny o bohatství a nezávislosti. Tyto programy na vás obvykle budou tlačit, abyste se rychle zavázali a poslali peníze nebo jim poskytli informace o vaší kreditní kartě nebo bankovním účtu. Společnosti, které propagují víceúrovňový marketing, prodávají účastníkům produkty nebo služby, které mají jejich „nezávislí distributoři“ dále prodávat ostatním. Účastníci jsou také povzbuzováni k náboru více lidí s příslibem, že tito noví rekruti vytvoří „dolní linii“, která se bude dělit o zisky s „horní linií“, která je naverbovala. Některé multilevel marketingové společnosti jsou velmi velké a můžete slyšet posudky od přátel, rodiny nebo sousedů. nezapomeňte si však toto: Výzkumy ukazují, že více než 99 % lidí, kteří se zapojí do víceúrovňového marketingu, přijde o peníze a většina je během několika měsíců opustí


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.