Týmová práce je důležitá, přináší mnoho výhod

Datum publikování na HitPrace.cz: 22. 3. 2022
Týmová práce je důležitá, přináší mnoho výhod

Ačkoli by se mohlo zdát, že v době práce na dálku, digitálních nomádů, sdílených pracovních míst a jiných inovací v oblasti trhu práce, není týmová práce tolik potřeba, opak je pravdou. Využívání týmů a očekávání spolupráce neustále rostou a nezáleží na to, zda se jedná o virtuální týmy nebo stabilní týmy pracující v dílně, na prodejně nebo v kanceláři. Každý jedinec má jedinečné dary, talenty a dovednosti a v týmu jeden doplňuje druhého. 

Problémy se řeší rychleji a efektivněji 

Za každým nápadem, zlepšení inovací stojí celý tým, nejen jeden génius. Když lidé navzájem projevují své dovednosti a znalosti, mohou vytvářet řešení, která jsou praktická a užitečná. Schopnosti lidí spolupracovat při vytváření a přijímání správných reakcí, odmítat chybné reakce a efektivně zpracovávat informace vede k lepším výsledkům. 

Zvýšený potenciál pro inovace 

Většina lidí si myslí, že úspěch pochází z toho, že se obklopíte ostatními, kteří jsou jako vy. Skutečný úspěch a průlomové inovace však zahrnují nepohodlí. Nepohodlí vás tlačí k růstu. Zde přichází na řadu rozdílnost zkušeností, názorů a pohledů. Rozmanitost je dobře zdokumentovaná cesta k odemykání nových příležitostí, překonávání nových výzev a získávání nových poznatků. 

Osobní rozvoj 

Když jeden člověk dělá úkol sám, má naprostou svobodu – ale pokud tato osoba začne pracovat pomalu nebo neefektivně, kdo ji napraví? Nikdo. V týmové práci má mnoho lidí odpovědnost za stejný cíl. Nejdůležitější je, že spoluhráči navzájem pozorují kvalitu své práce a jsou na ní závislí. Když výkon jednoho člena týmu klesá, ostatní mají znalosti a motivaci, aby jim pomohli zlepšit se. Bez zásahu vedení mohou efektivní týmy často regulovat svůj výkon samy. 

Nové znalosti a zkušenosti 

Představte si, že máte pracovní sílu 10 designérů, kteří pracují v oddělených místnostech. Každý designér pracuje podle svých silných stránek a má vlastní slabiny, přičemž se od nikoho nemůže učit. Když budou všichni ve stejné místnosti na stejném projektu, brzy se navzájem naučí své silné stránky a opraví své chyby. A výkon všech se zlepší.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.