Jak efektivně vytopit dům

Datum publikování na HitPrace.cz: 17. 3. 2022
Jak efektivně vytopit dům

Při současných proměnách trhu s energiemi, kdy se ceny turbulentně mění a v některých dnech i exponenciálně narůstají, je vhodné se zamyslet nad opravdu efektivním vytápěním domu. Dnes však máte mnoho možností, které můžete využít, chce to jen zvážit návratnost této investice, ale i vaše časové možnosti. Čas, který ušetříte na obsluze a údržbě tepelného zdroje je přeci k nezaplacení.

Mezi populární řešení patří tepelná čerpadla

Na základě výše uvedeného není divu, že lidé hledají zdroje tepelné energie, se kterými ušetří nemalé částky ročně. Zároveň jsou však kladeny požadavky na jednoduchou až nulovou obsluhu a údržbu otopné soustavy. Není tak divu, že se velké popularitě těší tepelná čerpadla. Správně zvolené tepelné čerpadlo totiž dokáže ušetřit i více než 60 % nákladu na vytápění v porovnání s vytápěním běžným elektrokotlem.

V současné době jsou navíc již tepelná čerpadla poměrně dostupných řešením i pro starší domy, které se řadí mezi nehospodárné. Doba návratnosti této investice se totiž díky nebývalému růstu cen energií výrazně zkrátila. Navíc je vhodné počítat s tím, že ceny energií budou stále stoupat.

Pokud uvažujete o pořízení tepelného čerpadla, určitě si přizvěte odborníka, který vám poradí, který typ čerpadla a jaký výkon je pro váš dům potřeba. Na základě těchto informací vám pak může sestavit i cenovou kalkulaci, abyste měli přesnější představu, nakolik tepelné čerpadlo váš rozpočet zatíží.

V praxi jsou nejrozšířenější tepelná čerpadla vzduch-voda, můžete si však zvolit i technologie země-voda nebo vzduch-vzduch, podle energetické náročnosti vašeho domu. Kromě toho můžete tyto zdroje vytápění doplnit třeba i fotovoltaickými panely, které náklady na vytápění také ještě sníží.

Nejen přijatelná cena a nízké nároky na obsluhu, to jsou automatizované kotle na pelety

V případě, že se vám zdá pořizovací cena tepelného čerpadla příliš vysoká nebo jste zastánci tradičního vytápění, kde nesmí chybět oheň, je vhodné se zamyslet nad automatizovanými kotly na pelety. Tento způsob je rovněž velmi efektivní a za přijatelnou cenu, a to jak svými provozními náklady, tak i cenou pořizovací.

Oproti tepelnému čerpadlu vyžadují sice automatizované kotle na dřevěné pelety drobnou obsluhu a kontrolu, ale vyvážení popela není tak časté jako je tomu u kamen na dřevo, protože dřevěné pelety vynikají nižší popelnatostí a velmi nízkou vlhkostí. Navíc i se nemusíte zaobírat skládáním pelet, protože ty si můžete nechat dovézt třeba i cisternou a jen doplnit svůj zásobník.

Vytápění dřevěnými peletami se navíc také řadí mezi ekologické způsoby, protože dřevo používané pro výrobu pelet je zaprvé obnovitelným zdrojem a za druhé se jedná o nevyužitelné zbytky. Lisování pelet probíhá právě ze zbytků třeba z nábytkářského průmyslu, díky absenci jakéhokoli lepidla pak kouř neobsahuje ani žádné škodliviny. V poměru vysoké efektivnosti tohoto vytápění a nízkého obsahu emisí, ať už se jedná o oxidu uhelnatého (CO), organických uhlovodíků (OGC) a pevných znečišťujících látek (TZL) se jedná o velmi ekologickou formu vytápění.

Kromě všech výše uvedených výhod se můžete peletami i předzásobit třeba za jarní výhodnější ceny, což u mnoha současných zdrojů vytápění jako je elektrická energie nebo zemní plyn není možné.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.