Co se naučíte v práci, kterou nenávidíte a nemůžete ji (zatím) opustit

Datum publikování na HitPrace.cz: 2. 3. 2022
Co se naučíte v práci, kterou nenávidíte a nemůžete ji (zatím)  opustit

Je až neuvěřitelné kolik lidí tráví čas v práci, kterou nenávidí. Vede je k tomu mnoho důvodů: konzervativnost, strach, jistota a stabilita, nemožnost nalézt jinou práce, peníze atd. Co Tě nezabije, to Tě posílí – i tak by se daly definovat plusy plynoucí ze setrvání v práci, kterou nenávidíte. 

Budete mnohem odolnější 

 Pamatujete chvíle, kdy jste byli ve škole nespravedlivě pokáráni? Bylo vám to líto, ovšem do budoucna vás takové situace posilovali. Podobně je to v práci, kterou nenávidíte. Pokud vaše duševní nebo fyzické zdraví netrpí v důsledku vaší práce, neměli byste házet ručník do ringu při prvním náznaku potíží. Čím déle budete pracovat na hledání cest přes náročné situace, tím více si uvědomíte, čeho jste schopni dosáhnout a že dokážete zvládnout víc, než jste si mysleli, že dokážete. 

Vše zlé je pro něco dobré 

I když budete ve skvělé práci, občas se setkáte s nepříjemnými situacemi. Ale pokud se zaměříte na dobré části své práce – obědy s občerstvením zdarma, občasný zajímavý seminář – budete se určitě cítit pozitivněji. Mějte na paměti, že tohle není navždy. Je ve vašich rukách, zda se v práci přesunete na jiné místo nebo ji změníte úplně. Alespoň jste to zkusili! 

Chyba může být i ve vás 

Někdy se můžeme ocitnout v pasti negativních cyklů myšlení a ztratit objektivní nadhled. Pokud máte potíže při jednání se svým šéfem, může být velmi užitečné získat druhý názor na danou situaci. Zeptejte se kolegy, se kterým si dobře rozumíte, jestli někdy má stejné potíže či pocity. Mohou být schopni poskytnout užitečné informace nebo rady. Držte se hledání konstruktivní zpětné vazby od ostatních, vyhněte se pomluvám. 

Svůj čas mimo práci věnujte koníčkům 

Vaše práce vás nedefinuje, ale může být těžké si to zapamatovat, pokud většinu času zabírá vaše práce. Pokud neustále pracujete přesčas bez náhrady, promluvte si se svým šéfem, protože je ze zákona povinen poskytovat spravedlivé pracovní podmínky. Se svým drahocenným osobním časem se snažte udělat si čas na věci, které vám vykouzlí úsměv na tváři, ať už je to trávení času s přáteli, hraním fotbalu nebo učením se keramiky. Je to váš život, tak ho využijte!


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.