Jak zvýšit produktivitu během práce

Datum publikování na HitPrace.cz: 3. 12. 2021
Jak zvýšit produktivitu během práce

Každý by chtěl být během práce produktivní. Při fyzické práci může být míra produktivity vyšší než u práce za počítačem. Během fyzické práce máte za úkol danou věc a v případě zaměstnání (ale také podnikání) se věnujete pouze dané činnosti. Avšak při práci z domova nebo z počítače může produktivita klesat. Vedoucí, ostatní zaměstnanci vám nevidí do obrazovek a vy tak můžete snadno sklouznout k prokrastinaci. A to samé platí, pokud jste svým šéfem.

Jak zvýšit produktivitu během práce za počítačem? To se dozvíte v dnešním článku.

Plánujte

Naplánujte si, co daný den chcete nebo musíte vykonat. Díky plánu a takzvanému to-do listu se stanete produktivnějšími. Každý (téměř) rád odškrtává hotové úkoly a jakmile uvidíte seznam úkolů před sebou, spíše vás to donutí jednotlivé úkoly vykonat.

Doporučujeme také zapisování nejen denních úkolů a povinností, ale také týdenních, které si můžete připravit v neděli nebo v pondělí z rána. Díky tomu získáte přehled, co daný týden je potřeba udělat a také to zvýší vaši produktivitu.

Vyhněte se sociálním sítím

 

Zkuste omezit nebo úplně vynechat sociální sítě během práce.

Pokud máte část práce také na sociálních sítí, vymezte si pro takovou činnost časové okno. Během času určenému k práci si vyřiďte vše potřebné a poté opět sociální sítě vypněte. Díky určenému času na práci na sociálních sítích ušetříte více času.

Káva a kofeinové nápoje

Káva a nápoje s obsahem kofeinu vám mohou také pozitivně ovlivnit produktivitu.

Dávejte si však pozor na příjem kofeinu. Nedoporučujeme překročit denní dávku kofeinu 400 mg. Jedna káva nebo jeden energetický nápoj vám však může s produktivitou pomoci.

Kofein pozitivně působí na vaši produktivitu, zvyšuje pozornost, snižuje míru únavy a může vám pomoci déle vydržet u práce.

Protažení

Při dlouhém úseku, kdy pouze sedíte za počítačem a pracujete, se můžete cítit ztuhlí a může to negativně ovlivnit vaši produktivitu. Zkuste se pravidelně (1x za dvě hodiny alespoň) postavit a protáhnout.

Prokrvíte tak svaly, rozproudíte krev a může vám to pomoci se také probrat.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.