Home office není vždy dobrým benefitem

Datum publikování na HitPrace.cz: 16. 3. 2021
Home office není vždy dobrým benefitem

Práce z domova je snem mnoha lidí, především mladých rodičů, kteří tak nemusí řešit hlídání svých ratolestí. Z domova pracuje stále více lidí a ačkoliv se to může zdát velmi přínosné, je mnoho lidí zklamáno, zejména ze své pokleslé produktivity a špatnému soustředění.

I když jste doma, jste v práci

Pokud máte problém se soustředěním a neplníte pracovní cíle stejným způsobem jako na pracovišti, nastavte si pracovní dobu a tu striktně dodržujte. Po probuzení na budíka, vykonejte ranní hygienu, nasnídejte se a převlékněte. Nezůstávejte v pyžamu. Někteří jedinci se dokonce převlékají do pracovního oblečení. Usedněte ke svému pracovnímu místu, které si předem vyhraňte. Místo si určete s rozmyslem a neměňte ho. Udržujte ho v čistotě.

Nevyřizujte soukromé záležitosti

Pokud jsou vám přátelé a rodina zvyklí volat kdykoliv, požádejte je o respektování vašich pracovních hodin. Pokud to není nic neodkladného mohou vám zavolat, až po skončení „vaší pracovní doby“.

Pozor na prokrastinaci

„Posekám zahradu a potom se podívám na ty objednávky.“ „Vyžehlím prádlo a smlouvy připravím, až večer.“ Možná se také v těchto větách poznáváte. Stanovte si na každý den pracovní plán a snažte se držet. Domácí činnosti nechte na později. Věřte, že na vás počkají.

Dávejte si pravidelné pauzy

Stejně jako pracovní dobu, dodržujte také pauzy. Někdy se stane, že budete chtít dodělat práci, co nejdříve, ovšem je to hazard s vaším zdravím. Dejte si pauzu a odpočiňte si.

Nedělejte z domova vše

Ačkoliv se vám práce z domova jeví jako skvělá, vyhraňte si některé dny pro návštěvu pracoviště. Zůstaňte v kontaktu s kolegy, nadřízenými i klienty. Důležité schůzky, smlouvy nebo prezentace vyřizujte osobně.

Jděte pracovat ven

Pokud máte poblíž útulnou kavárnu, vyzkoušejte pracovat tam. Někteří lidé mají rádi kolem sebe „šramot“ a neodvádí je od práce. Některým pracujícím posezení v kavárně nebo v knihovně pomáhá neotevírat na notebooku okna se sociálními sítěmi nebo s You Tube.



HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.