Tipy, které vám pomohou úspěšně pracovat z domova

Datum publikování na HitPrace.cz: 3. 2. 2021
Tipy, které vám pomohou úspěšně pracovat z domova

Každý vzdálený pracovník čelí jedinečným výzvám, od rozptýlení, kterému je neobvykle těžké se vyhnout, až po stále složitější úkoly doma, díky nimž je náročné najít zdravou rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Konkrétní aspekty práce na dálku znamenají, že musíte plánovat dopředu, abyste mohli úspěšně pracovat z domova. Když si vytvoříte několik dobrých návyků a budete se řídit některými klíčovými návrhy, můžete se vypořádat s jakýmikoli úskalími „z domova“, které vám přijdou do cesty.

Aktivně komunikujte

Pokud nejste ve stejné kanceláři jako váš šéf a kolegové, musítesvé komunikační schopnosti posunout na vyšší úroveň. Používejte e-maily, telefonní hovory, videohovory, software pro online chat a jakékoli další nástroje, které máte k dispozici. Zeptejte se, kdy a jak vás lidé chtějí slyšet, a postupujte podle těchto preferencí.

Upřesněte očekávání

Vyjasnění očekávání začíná častým a transparentním rozhovorem se šéfem a spolupracovníky a ujistěte se, že víte, co a kdy očekávají od vás. Pokračujte v řízení očekávání, jak budete pokračovat v projektech a úkolech,poskytujte aktualizace apodle potřebypožadujte vysvětlení. Až splníte svůj termín, požádejte o zpětnou vazbu, abyste se ujistili, že jste udělali to, co jste potřebovali.

Nastavte si pracovní dobu

Rozhodněte se, jaká bude vaše běžná pracovní doba, a informujte svého nadřízeného a kolegy o svém harmonogramu. Pak udělejte vše, co můžete, abyste to dodrželi. Vašispolupracovníci potřebují vědět, kdy budete k dispozicipro pracovní úkoly a schůzky a kdy budete mít čas a osobní čas.

Oblečte se do práce

Jakkoli to může být lákavé, odolávejte nutkání zůstat v pyžamu po celý den akaždý den se oblékněte jako do práce. Nejen, že budete chtít na videokonferencích vypadat profesionálně, ale ranní oblékání přepne váš mozek do „pracovního“ režimu.

Vytvořte vyhrazený kancelářský prostor

Když si vytvoříte prostor domácí kanceláře,který je speciálně pro vaši práci a nic jiného, budete nevyhnutelně méně rušeni. Najděteve svém domě místnost (nebo kout), která se nepoužívá k ničemu jinému, a přeměňte ji na svůj vlastní pracovní prostor.



HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.