Jak pracovat z domova při péči o děti

Datum publikování na HitPrace.cz: 26. 5. 2020

Máte dům plný, nejmladší pláče, vaše batole se nudí a vy a váš partner máte hromadu práce, která nepočká? Práce z domova může být skutečnou výzvou. Pokud nemáte možnost hlídání a pokud se staří rodiče obávají o své vlastní zdraví a nepřijmou je, existují způsoby, jak zajistit, aby práce z domova vyhovovala celé rodině.

Vytvořte denní rozvrh

Pokud žijete se svým partnerem, který může být také doma, jste ve snadnější pozici, abyste mohli spravedlivě rozdělit svůj čas mezi práci a péči o své děti. Díky koronavirové krizi si mnoho zaměstnavatelů uvědomilo, že péče o děti nebude možná a že zaměstnaci potřebují být o něco flexibilnější, pokud mají děti. Pro jednoho z vás může být dobré začít pracovat od 6:00 do 14:00 a pro druhého od 11:00 do 19:00 (pokud je to v pořádku u vašeho zaměstnavatele) s přestávkou strávenou společně na oběd. Vaše děti se tak budou muset bavit jen pár hodin denně. Můžete také naplánovat schůzky a telefonní hovory do doby, kdy víte, že vás „noví malí“ kolegové nebudou rušit. Během této doby můžete připravit pro větší děti školní úkoly, posadit je k filmu, přimět je k dokončení domácích prací, mít čas na zdřímnutí, čas na hraní a dokonce i umění a řemesla, pokud se cítíte „stateční“.

Aby to fungovalo samo

Pokud jste na to sami, zkuste během dne udělat co nejvíce přestávek, abyste se ujistili, že jsou vaše děti v pořádku. Věnujte jim svou pozornost, i když je to tady jen pět minut. Pokud se ujistíte, že vaši malí mají něco, čím se baví, bude pro vás snazší soustředit se na práci.

Vstávejte dřív

Zní to logicky, čím dříve se probudíte před svými dětmi, tím více nenarušeného pracovního času získáte. Je dobré používat tyto nenarušené hodiny pro ty úkoly, které vyžadují trochu více energie a soustředění. Nechte jednodušší úkoly na chvíle, kdy vaše děti budou pravděpodobně více rozptylovány


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Petra Hornová