I tátové již mohou využít otcovskou dovolenou

Datum publikování na HitPrace.cz: 28. 9. 2019

Po příchodu domů z porodnice nastává pro ženu těžké období. Tzv. šestinedělí, kdy se matka zoceluje po porodu a učí se starat o malé miminko, si často posteskne, že nic nestíhá a potřebuje pomoc i od svého partnera. Od roku 2018 umožňuje zákon v České republice i mužům využít otcovskou dovolenou a po porodu si může novopečený otec zažádat o jeden týden otcovské dovolené. 

Kdo má na otcovskou nárok?

Žadatel musí být zapsán v rodném listě jako otec dítěte nebo mít v náhradní rodinné péči či adoptované dítě mladší sedmi let. Otcovská dovolená má pomoci ke stmelení rodiny. Pak si může zažádat během šestinedělí nebo od prvního dne osvojení či adopce. Když mu bude týden otcovské přiznán, musí si ji vybrat v kuse. Otec nesmí během té doby pracovat. Otcovská se vždy vyplácí pouze jedna i pro více dětí. Takže i při narození vícerčat, otec čerpá pouze jednu dávku. 

Kolik je výše otcovské?

Otcovská se počítá totožně jako mateřská. To znamená že příspěvek na otcovské dovolené činí 70%  z denního vyměřovacího základu otce. Ale i u otcovské existují určitá omezení. Pokud otec vydělává více než 40000 Kč měsíčně, otcovská se mu finančně příliš nevyplatí jako otci, který vydělává 25000 Kč měsíčně. Na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí (mpsv.cz) je k dispozici jednoduchá kalkulačka, kde snadno spočítáte výši konkrétní otcovské.

Na přiznání otcovské nebo vliv na výši otcovské nemá partnerky mateřská. Ani od mateřské partnerky se otcovská nijak neodečítá. 

Kde o otcovskou podat žádost

Na okresní správě sociálního zabezpečení si vyzvednete formulář, který vyplníte a odevzdáte zaměstnavateli, který vám vyplní druhou část. Zaměstnavatel odešle formulář zpět na okresní správu. Zaměstnavatel zaměstnanci otcovskou dovolenou nemůže zakázat a musí mu volno umožnit bez jakýchkoliv sankcí. 



HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Petra Hornová