Jak se správně zachovat při sexuálním harašení

Datum publikování na HitPrace.cz: 19. 5. 2019

Podle posledních průzkumů se až 25% Čechů setkalo s určitým typem sexuálního obtěžování. Jenže ono není harašení jako harašení. Co pro jednoho může být nevinným vtípkem, může se dalšímu zdát jako nevhodné chování. Velký humbuk, který se děje kolem sexuálního obtěžování v Americe, naštěstí nechává Čechy chladnými a našim k soudům se dostanou pouze závažné případy. 

Ženy vs muži

Muži vnímají nemístné poznámky, dvojsmyslné vtipy, lichotky nebo náhodné dotyky dočista jinak než ženy. Často ani není jejich úmysl zlý, jen nedomyslí, jak jejich chování na ostatní působí. A naopak, pokud žena nemístně lichotí muži a občas ho „plácne po zadku“, muž takové chování většinou bere s úsměvem. Každý jsme jiný a každý jinak vnímáme určité situace. Co některému nevadí a mávne nad tím rukou, může jiného uvádět do rozpaků a nepříjemných stavů. Kde tedy leží hranice mezi uvolněným chováním a sexuálním obtěžováním? 

Některé případy dochází do extrémů, kde nadřízený vyhrožuje oběti výpovědí, pokud se nepodvolí a není ojedinělé, kdy dojde ke znásilnění. Bohužel, některé ženy, ale i muži, často mlčí ze strachu o zaměstnání, ze studu. Ženy jsou obětí sexuálního obtěžování v zaměstnání 7x častěji než muži.

Nikdy nemlčte, pokud je vám nepříjemně

Pokud vám oplzlé poznámky a náhodné dotyky v práci vadí, řekněte to. Zastavte to hned na začátku. Kolega, který vás takovými poznámkami častuje, často ani neví, jak o něm smýšlíte. Když se na něj jen nervózně usmějete, myslí si, jak není úžasně vtipný a váš úsměv považuje za tichý souhlas k pokračování a své chování bude v obtěžování stupňovat. Nenechte to dojít tak daleko. Ve většině případů opravdu stačí hned na začátku určit pravidla chování ve společném zaměstnání. Pokud to nepomůže, nezbude vám nic jiného než informovat nadřízené. 

Nikdy to není vaše chyba

Mnoho obviněných, zejména mužů, jako argument na svou obhajobu, použije vyzývavé oblékání své kolegyně, že si za to vlastně může sama. Jsou to jen výmluvy. Ani nápadný způsob oblékání nikoho neopravňuje k nevhodnému chování a obtěžování.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Petra Hornová