Nebaví vás hledat ideálního zaměstnavatele? Zkuste to na volné noze

Datum publikování na HitPrace.cz: 19. 12. 2023
Nebaví vás hledat ideálního zaměstnavatele? Zkuste to na volné noze

Stále hledáte ideální práci, která vám nabídne vše, co hledáte a stále se nedaří? Pokud máte unikátní dovednosti, kterých si ceníte, ale zdá se, že je zaměstnavatelé ne a ne ocenit férovou mzdou, možná je čas přemýšlet o volné noze.

OSVČ nabízí spoustu benefitů

Práce na volné noze má spoustu výhod. Umožní vám nastavit si vlastní pracovní dobu, cenu za své služby si určíte sami a vaše hodinová sazba za vaší práci je skutečně vaše, aniž by si její velkou část „ukousl” zaměstnavatel.

Můžete si vybírat zakázky, které jsou vám blízké a nemusíte dělat na projektech, které vás naopak odrazují. Ať už samotným zaměřením, nebo vás od nich odrazuje čistě intuice.

Máte děti, které musíte vodit do školky nebo do školy a pak honem na kroužky? Na volné noze se s dětským harmonogramem nemusíte stresovat. Nemáte nad sebou zaměstnavatele, který vás z práce nepustí a bude na vás koukat skrz prsty, když vám děti už potřetí během dvou měsíců onemocní.

Práci si prostě rozložíte tak, abyste se rodině mohli věnovat podle jejích potřeb.

A to je jen špička ledovce všech výhod, které práce na volné noze nabízí. Míra volnosti a svobody se samozřejmě liší podle toho, čemu se chcete věnovat. Programátor nebo markeťák si přece jen mohou dovolit o něco víc než řemeslník, který musí cestovat k zákazníkům. Oproti zaměstnání s pevnou pracovní dobou však budete mít větší volnost v obou případech.

Na volné noze vás přesto nečeká procházka růžovou zahradou

Práce na OSVČ ale samozřejmě není jen o svobodě. Čeká vás hromada zodpovědnosti. Peníze, které nevyděláte, nemáte. Klienty a zákazníky musíte hledat na vlastní pěst. Není nad vámi žádný zaměstnavatel ani obchodník, který se o hledání pracovních příležitostí postará a na vás už bude jen jejich zpracování.

K tomu ještě všechna ta legislativa. Zřízení živnostenského listu, fakturování, daňové přiznání… A jakmile překročíte určitý roční obrat, tak vás každý měsíc čeká podávání kontrolního hlášení plátce DPH.

Chcete pracovat pro zahraniční klienty? V takovém případě se musíte přihlásit na živnostenském úřadě jako tzv. identifikovaná osoba – a stejně jako plátci DPH měsíc co měsíc podávat kontrolní hlášení.

Chcete na dovolenou? Super – ale jen v případě, že máte vyděláno dost nejen na její zaplacení, ale i na peníze, které vám během času, kdy nepracujete, utečou. A to samé platí i v případě nemoci (tu si můžete pojistit volitelným nemocenským pojištěním).

Z vaší hodinovky si sice peníze neukousne zaměstnavatel, ale budete si muset platit všechen software i hardware, který pro výkon činnosti potřebujete. Účetní programy, dílenské vybavení, Adobe, Microsoft Office… v podstatě vše, co dnes dostáváte od zaměstnavatele a berete to jako samozřejmost půjde z vaší kapsy. A také je tu stále se zvyšující sociální a zdravotní pojištění…

Práce na volné noze je sice svobodná, ale současně také pěkná dřina. Co všechno byste měli mít a znát, pokud o této variantě přemýšlíte?

Kdy se vyplatí o OSVČ vůbec začít přemýšlet?

Co všechno byste měli splňovat než se do podnikání pustíte?

  1. Než se pustíte na volnou nohu, určitě byste měli mít jistotu, že máte co nabídnout. Vaše schopnosti i sebevědomí jsou dostatečné na to, abyste svůj produkt uměli nabízet a dostatečně ho nacenit.
  2. Máte dostatek kontaktů? V začátcích podnikání budete potřebovat rozsáhlou síť lidí, kteří vás znají a vědí, že nabízíte kvalitní služby – právě díky nim získáte své první zakázky. Kontakty můžete začít získávat na různých odborných konferencích, na networkingu i mezi svými přáteli a známými.
  3. Samozřejmostí je také finanční rezerva a dostatek peněz na podnikání, které vás uživí alespoň 3 měsíce v případě špatného období.
  4. Pevnou vůli, vytrvalost a odhodlání. Na volné noze jste pány svého času. Nikdo vás nenutí sedět v kanceláři, kde je taková nuda, že je práce to nejlepší rozptýlení. Ve chvíli, kdy si práci můžete rozložit sami a ještě pracujete v nejhorším případě z domova, bude vás rozptylovat naprosto vše.

Jaká rizika vás na volné noze čekají?

Práce na volné noze není pro každého. Někdo se do práce ponoří tak, že zapomíná na víkendy, svátky a dovolené a sice si vydělá „balík peněz”, ale po pár letech ho čeká probuzení do světa, ve které přišel o rodinu, přátelé i koníčky. V tom horším případě můžete skončit i v nemocnici se syndromem vyhoření (to se týká samozřejmě i workoholických zaměstnanců).

Jiní lidé zase nemají náturu se do práce donutit a po pár měsících zjistí, že jim termíny proklouzávají mezi prsty, klienti jsou nespokojení a zakázek ubývá…

Ne každý si na volné noze umí nastavit správnou rovnováhu mezi prací a životem – a právě to je vedle nedostatečného výdělku možná největším rizikovým faktorem, se kterým se volnonožci setkávají.

K tomu všemu je tu stát, který hází podnikatelům pod nohy stále více a více klacků – pokud je vaším snem podnikání v potravinářství, platí to pro vás rovnou několikanásobně.

Svoboda nebo pracovní doba od-do? Rozhodujte se podle vašeho individuálního nastavení

Práce na volné noze i zaměstnání s pevnou pracovní dobou a náplní mají své pro a proti. Část lidí nedá dopustit na jistotu a pohodlí zaměstnání. Jiní si zase nedovedou představit, že by pracovali pro někoho jiného a nechali si do svého času a života mluvit víc než je nutné.

Rozhodnutí, zda se na volnou nohu pustit, je to nejlepší i nejhorší, co pro sebe můžete udělat. Ale jednu radu pro vás máme – nikdy se nenechte do živnosti donutit zaměstnavatelem. Nejen, že je tzv. švarc systém nelegální a můžete z něj mít pěkné oplétačky, ale ve všech ohledech na něm na váš úkor vydělá zaměstnavatel.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.