Zaměstnanecké benefity: co říká zákon

Datum publikování na HitPrace.cz: 27. 6. 2023
Zaměstnanecké benefity: co říká zákon

Zaměstnanecké benefity jsou důležitou součástí pracovního trhu a přispívají k atraktivitě nabízených pozic. V České republice je řada benefitů upravena zákonem, který stanovuje minimální podmínky, které musí zaměstnavatelé dodržovat. V tomto článku se podíváme na některé základní benefity, které zákon předepisuje, a jaké jsou výhody pro zaměstnance i zaměstnavatele.

1. Základní mzda

Zákon stanovuje minimální mzdu, která musí být zaměstnanci vyplacena za odvedenou práci. Tato mzda je pravidelně aktualizována a je důležitým faktorem při vyjednávání o výši platu při nástupu do nového zaměstnání.

2. Dovolená

Podle zákona má každý zaměstnanec nárok na minimálně 4 týdny placené dovolené za kalendářní rok. Tento nárok je možné čerpat jak jednorázově, tak postupně v průběhu roku.

3. Nemocenské

Zaměstnanec má v případě nemoci nárok na nemocenské dávky, které jsou vypláceny ze státního rozpočtu. Výše těchto dávek závisí na délce zaměstnání a výši předchozího příjmu.

4. Mateřská a rodičovská dovolená

Zákon garantuje zaměstnankyním nárok na mateřskou dovolenou, která trvá 28 týdnů (u dvojčat a více dětí 37 týdnů). Po skončení mateřské dovolené mají rodiče nárok na rodičovskou dovolenou, která může trvat až do 3 let věku dítěte.

5. Stravné

Zaměstnavatelé jsou povinni poskytovat zaměstnancům stravování nebo stravenky, pokud pracují více než 4 hodiny denně. Výše stravného závisí na délce pracovní doby a je upravena zákonem.

6. Příspěvky na penzijní připojištění a životní pojištění

Zaměstnavatelé mohou zaměstnancům poskytovat příspěvky na penzijní připojištění nebo životní pojištění. Tyto příspěvky jsou výhodou pro zaměstnance, který tak může získat lepší podmínky pro své stáří nebo případnou invaliditu.

Benefity jsou důležitým nástrojem pro motivaci a udržení zaměstnanců v pracovním poměru. Zaměstnavatelé by měli dbát na to, aby byly benefity správně a včas poskytovány, a zaměstnanci by si měli být vědomi svých práv a povinností v rámci zákona.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.